S&S Systems B.V. | MEMBER STORIES

In onze wekelijkse rubriek ‘Member Stories’ introduceren wij onze leden. Wat doen ze? Wat is hun missie? Wat zijn de kansen en uitdagingen de komende jaren? En tips!

Het eerste bedrijf is S&S Systems B.V. uit Groningen, zij zijn sinds 2020 lid van WTC Leeuwarden. Wij hebben Jeroen Kleef, directeur van S&S Systems gevraagd om deel te nemen aan deze rubriek. S&S Systems ondersteunt bedrijven bij het organiseren van een stabiel bedrijfsproces met hoge efficiency.

Hoe zou je S&S Systems kunnen beschrijven in één zin?

Werkplezier!

Wat is de missie en visie van S&S Systems?

Een bescheiden bijdrage leveren aan een goed rentmeesterschap over de aarde door bedrijven te helpen in de primaire stap naar duurzaamheid door verspilling en stress te voorkomen.

Wat zijn de belangrijkste activiteiten van S&S Systems?

Bedrijven ondersteunen met het bereiken van een stabiel bedrijfsproces met hoge efficiency. Daarvoor hebben we een hele Lego doos met hulpmiddelen op de plank liggen.

Wat maakt S&S Systems uniek?

Onze holistische benadering van continu verbeteren. Deze vindt zijn weerklank in de door ons ontwikkelde ProMISe Matrix waarvan we na 25 jaren internet nog geen tweede hebben gevonden. Hoewel het vaak verward wordt met een asset-tree, schiet deze vergelijking hopeloos te kort. Zolang we nog geen tweede hiervan hebben
gevonden, zou men kunnen zeggen dat dit uniek is.

Een onderdeel van het verbeterproces is: bij een klant inzicht te krijgen in de bedrijfsprocessen, goed te doorgronden wat ze doen, om vervolgens eerst een aantal stappen afstand te nemen en dan gewoon de vraag te stellen: “Waar zijn we hier nu eigenlijk met z’n allen mee bezig? “

Door de mix van disciplines binnen S&S Systems lukt het meestal wel om bedrijven uit hun tunnel halen en met frisse blik te werken aan een oplossing voor de geuite behoefte. Soms ook niet…. Waarbij ik wil benadrukken dat “tunnel” niet iets negatiefs is en dat we allemaal in een bepaalde mate in een “tunnel” leven.

Wat is een uitdaging voor de aankomende jaren?

Al twintig jaar hebben klanten ons prachtige en uitdagende opdrachten willen gunnen, waarin we de ruimte krijgen al onze kennis en creativiteit te mogen inzetten. Dat zijn credits die onze klanten echt verdienen! Doordat dit projecten zijn, hadden we tevens een zeer fluctuerende financiële balans, met regelmatig alle nadelen van
dien.

Momenteel zijn we teruggekeerd naar onze basis, het helpen creëren van een stabiel bedrijfsproces met een hoge efficiency. Dankzij de ruimte die we hebben gekregen van twee opdrachtgevers, hebben we recent onze continu verbeter toolkit verder kunnen ontwikkelen en deze is nu gereed voor wereldwijde inzet.

We zijn nu bezig met het zoeken naar partners over de hele wereld die hun eigen clientèle willen helpen hun productie en logistieke processen te verbeteren door middel van onze toolkit en daarmee tevens hun eigen marktpositie versterken. Dit moet uiteindelijk zorgen voor een stabielere inkomstenstroom, zodat wij uiteindelijk mogen genieten van een onbekommerde oude dag, en de nieuwe generatie het werk kan voortzetten. Dit klinkt wel heel cliché he?

Is duurzaamheid een issue binnen je bedrijf?

Dit is bij ons eigenlijk nooit een gespreksthema geweest maar veel meer een “way-of-living”. Het begon in de jaren 90 toen S&S Systems (Storing & Stilstand Systemen) werd opgericht en we werkten aan het reduceren van downtime van productieprocessen. Waarbij we direct zagen dat een eerste vereiste (en de manier met de geringste, financiële investering) voor een zo gering mogelijk energieverbruik
en minimale afvalproductie, een stabiel bedrijfsproces is met een hoge efficiency.

Wij zelf geven sinds 2000 daar vorm aan door vrijwel helemaal op Linux systemen te werken, waarbij de locatie waar je werkt niet van belang is. Zo waren wij het eerste bedrijf ter wereld dat direct vanuit Groningen op afstand werkte met directe toegang tot de core- systemen van een gigant als Schneider-Electric. Vanaf het allereerste begin hebben we allerlei remote managementsystemen geleverd (ook als hardware) waarbij altijd de “of je trekt de stekker er even uit” optie hebben ingebouwd zodat reisbewegingen van personeel, in de vorm van storing verhelpen, vrijwel nooit nodig was. Hoewel onze apparatuur al 20 jaar in vele landen wordt gebruikt, hebben we geen servicedienst in die zin van het woord. Over de afgelopen 21 jaren is dat ook een behoorlijke CO 2 reducering geweest.

Goed rentmeesterschap, waarbij je een prachtig leven kan leiden en tegelijkertijd, de wereld fatsoenlijk doorgeven aan de volgende generatie, is voor ons een vanzelfsprekendheid.

Wat is het beste ondernemersadvies dat je hebt gekregen? Van wie?

Ik heb altijd goed gekeken, en gesproken over, de balans tussen werk en leven. Helder voor de geest staan gesprekken met succesvolle ondernemers die, laten we het maar even plat zeggen, de miljoenen op de bankrekening hebben staan maar de tijd met hun kinderen, door het harde werken, niet hebben meegemaakt. Vele van hun zouden graag hun geld inruilen tegen de gemiste tijd… maar dat kan niet hè?

Hoewel ik vermoed dat ik een redelijke balans heb weten te behouden tussen het ondernemen en mijn familie, heeft dat niet kunnen voorkomen dat ik een paar jaar geleden ruim 8 maanden thuis heb gezeten met een volledige burn-out.

En dat laat zien dat alles hierboven slechts woorden zijn, maar het leven veel weerbarstiger is…

Heb je een gouden tip voor andere ondernemers die willen exporteren?

Ik acht mezelf niet in de positie om “gouden tips” uit te delen, zeker gezien het nog ontbreken van een internationale doorbraak, althans volgens de maatstaven van de huidige maatschappij. Het enige wat ik kan doen is mijn visie delen. Ik ben in de gelukkige omstandigheden geweest jarenlang over de wereld te mogen zwerven en heb voor mijzelf de conclusie getrokken dat het werken ter plekke volgens de lokale culturen en gewoontes, waarbij de samenwerkende partijen open staan voor elkaars standpunten en elkaars wereldbeeld proberen te begrijpen, een route is voor een zeer bevredigende samenwerking met een hoge kans op succes. De definitie van “succes” is hierbij dus ook weer heel relatief.

Wees je als Nederlander bewust, dat we door onze directe manier van doen en laten, in vele culturen als werkelijk ongelofelijk grove horken kunnen overkomen!

Rianne Pol – WTC Leeuwarden

Wil je meer informatie over S&S Systems B.V.? Bekijk hun website of neem contact op: 050 5494949

Logo S&S Systems

Overige whitepapers...

Laat een reactie achter