EXPORT COMMUNITY
FOOD B2C


Eind 2021 is World Trade Center Leeuwarden van start gegaan met de Export Community Food B2C. Noord-Nederland beschikt over een mooi aantal producenten van voedingsproducten gevestigd die rechtstreeks leveren aan de retail. Veel van deze producenten leveren deze producten ook aan de retail in het buitenland. Onder leiding van coördinator Ferry Szován komt deze community 4 keer per jaar bijeen.

Tijdens de afgelopen bijeenkomsten zijn bijzondere sprekers uitgenodigd die de deelnemers diverse ontwikkelingen hebben bijgebracht. Deze thema’s worden door de Export Community deelnemers zelf ingebracht. Zo is Gerrit Jan Steenbergen Group Retail Technology Director (CIO) van A.S. Watson uitgenodigd om zijn visie te geven op de ontwikkelingen in de internationale retail distributie. Maar ook Koen de Jong, International Private Label Consult heeft de groep meegenomen in de wereld van de Private Labels, wat zijn de laatste ontwikkelingen en initiatieven van producenten om de kostencrisis het hoofd te bieden.

Volgende bijeenkomst

Download flyer

De Export Community Food B2C komt 4 keer per jaar fysiek bijeen om kennis en ervaring uit te wisselen. Voor iedere bijeenkomst wordt door de community een thema bepaald, over dit thema wordt kennis en ervaring uitgewisseld en gediscussieerd. Denk bijvoorbeeld aan distributiekanalen, land specifieke aanpak, cultuur en wet- en regelgeving. Afhankelijk van het thema worden al dan niet specialisten of ervaringsdeskundigen uitgenodigd om het thema te verrijken. Een bijeenkomst wordt gehouden bij één van de deelnemers of op een interessante locatie en wordt afgesloten met een diner om onderling optimaal te kunnen netwerken. Als coördinator is Ferry Szován aangesteld. Ferry heeft een erg rijke ervaring in de internationale retail en voedingsindustrie. 

Om deel te kunnen nemen aan de bijeenkomsten word je als bedrijf lid van deze Export Community. De kosten voor deelname zijn € 1025,- per jaar. Met het lidmaatschap kan ook gebruik gemaakt worden van alle diensten en evenementen die het reguliere WTC lidmaatschap biedt:

  • 2 keer per jaar een B2B Partner Search uitvoeren voor het vinden van potentiële partners, dealers of klanten in het buitenland.
  • Toegang tot een wereldwijd netwerk bestaande uit 320 WTC kantoren in 90 landen
  • Deelname aan ledenbijeenkomst
  • Deelname aan kenniskringen 

De Export Community Food B2C bestaat uit een selecte groep van maximaal 15 niet-concurrerende Noordelijke MKB bedrijven die internationaal hun producten leveren aan de retail sector, niveau DGA’s, general managers, export verantwoordelijken. 

Leden van de Export Community Food B2C

Sharing sweet momens. CCI maakt vertrouwde merken succesvol, met smaken en ingrediënten die gemaakt zijn om zoete momenten te delen. Ze zijn marktleider in de productie van suikerarm en suikervrij snoepgoed – en willen dat ook blijven.

Cranberry Terschelling oogst jaarlijks de Cranberries van Terschelling; een handmatig proces met als resultaat een mooierode Biologische Cranberry. In de fabriek in Harlingen worden Sappen, Sauzen, jams en compote geproduceerd.

Fortuin Dockum BV uit Dokkum, de zoetwaren specialist en producent van de bekende Wilhelmina pepermuntjes.  Fortuin is opgericht in 1842 en kreeg vanaf 1896 het predicaat hofleverancier. Al meer dan 180 jaar maken zij diverse zoetwarenproducten. Dit doen zij voor private labels, maar ook voor hun eigen merken. 

FarmersDirectCoffee is opgericht door drie ondernemers die de koffiewereld willen verbeteren. Zij produceren de beste koffie op een duurzame manier en met een eerlijke prijs voor de boer én voor de markt. Dat doen ze door het huidige systeem overboord te gooien en de meest innovatieve technieken te gebruiken. Met behulp van data en blockchain helpen zij boeren aan lagere kosten en een betere oogst. Zo staan ze op inclusieve wijze voor een compleet traceerbare en transparante koffieketen. 

Sinds 1861 is er veel veranderd. In de wereld, maar ook bij Hellema. Ooit begonnen als lokale banketbakker, inmiddels uitgegroeid tot internationaal ontwikkelaar, producent en leverancier van een wereld vol koekjes, bars & bites. Toch is niet alles veranderd: we zijn nog altijd een Fries familiebedrijf.

Henri Willig produceert al sinds 1974 ambachtelijke kazen in eigen kaasmakerijen in Katwoude en Heerenveen. De variëteiten en smaken zijn van hoge kwaliteit en worden internationaal gewaardeerd. Bekende eigen merken zijn Henri Willig en Hooidammer.

Holiday Ice uit St Nicolaasga is de toonaangevende en innovatieve private label producent van multipacks en impulsijs. Holiday Ice produceert ongeveer 500 miljoen ijsjes per jaar op een stokje, in een hoorntje of in een beker. 75% wordt geleverd aan meer dan twintig landen wereldwijd. Zij werken samen met retailers, importeurs en fabrikanten die zich richten op een kwalitatief en aantrekkelijk ijsassortiment.

Koopmans Meel en Royal Koopmans Foodcoatings & Ingredients – Pioniers in graan sinds 1846, uit Leeuwarden, is een meelfabriek die gebruik maakt van de beste granen, geteeld op zorgvuldig geselecteerde akkers en bestaat uit de mooiste melanges. Zij geloven dat graan een van de beste leveranciers is van waardevolle voeding. In de kleine graankorrel schuilt een wereld om te ontdekken. Gebaseerd op het vakmanschap van 175 jaar zal dit familiebedrijf steeds de nieuwste consumenteninzichten en technologie gebruiken om nieuwe duurzame te ontwikkelen.

De Marne’s Fabrieken BV uit Groningen, producent van mosterd sinds 1895 produceert producten voor zowel de consumentenmarkt als voor het bedrijfsleven. Naast hun merk Marne produceren zij onder private label. Ze hebben een volledige lijn mosterdproducten van Dijon, volkoren, Franse mosterd mild tot volledig plantaardige mosterd. Marne is marktleider in Nederland en wordt in meerdere landen verkocht. Marne mosterd, de lekkerste mosterd sinds 1895! 

Het bedrijf Nielsen-Massey Vanillas werd in 1907 gestart. Het meer dan 100 jaar oude bedrijf zit sinds 1995 met een productiefaciliteit in Leeuwarden. Nielen-Massey Vanillas levert zijn producten aan koks, producenten van kwalitatieve levensmiddelen en handelaars. Amateurkoks vinden de producten van Nielsen-Massey Vanillas in winkels in heel Europa. Gedurende zijn meer dan 100-jarige bestaan heeft Nielsen-Massey Vanillas een reputatie opgebouwd als fabrikant van de meest verfijnde extracten ter wereld.

Al ruim 180 jaar is Royal Steensma als toeleverancier met een breed assortiment bakkerijartikelen, unieke kennis, flexibiliteit en maatwerk in staat haar afnemers optimaal te ondersteunen in hun bedrijfsvoering en/of productieprocessen zodat zij een hoger rendement behalen. Royal Steensma is een sparringpartner voor haar klanten, die zij altijd centraal zet. Als bedrijf onderhouden we nauwe contacten met onze doelgroepen en delen wij actief kennis over trends in de markt, andere producten en nieuwe kansen.

Heeft u meer vragen of wilt u aanhaken bij een community of heeft u zelf een idee voor een Export Community?

Stuur dan een email naar wtc@wtcl.nl of bel naar +31 (0)58 294 1610.