ICC Incoterms®2020 | NEXT STEP IN EXPORT

Webinar NSiE - INCOTERMS

TERUGBLIK

Bij de overdracht van goederen van verkoper naar koper volgt op enig moment de aansprakelijkheid; wie is tot/vanaf wanneer verantwoordelijk voor de goederen. Dit jaar zijn er een aantal wezenlijke wijzigingen geweest in de Incoterms, het is goed om dit te weten, maar ook hoe kun je je eigen aansprakelijkheid beperken door te kiezen volgens welke condities de opdracht wordt afgesloten. Michiel Ouwehand – Eigenaar Consulint en Hebe Jager – directeur GRODAL expeditie bv. praten u bij en delen hun kennis omtrent de ICC Incoterms®2020.

Incoterms zijn afspraken over verantwoordelijkheden, betaling van kosten en risico’s tussen verkoper en koper. Michiel Ouwehand vertelt dat de ICC Incoterms®2020 ingezet kunnen worden als strategische of zelf een marketing functie kunnen hebben, waar jij als ondernemer je voordeel uit kan halen.

De afspraken dragen bij aan het beheersen van de kosten en dat is meer dan de transportkosten. Hierbij moet je denken aan invoerkosten over grondstoffen of een gereed product die verschillende invoerkosten hebben. Bijvoorbeeld blikjes van Heineken, zij halen blikjes uit de USA zodat deze vervolgens gevuld te worden in Zoetermeer. De kosten worden beperkt door de vergunning voor veredeling.

Bij Incoterms®2020 horen ook regels omtrent de lokale wet- en regelgeving, het is belangrijk om hier voldoende kennis over te hebben. Dit kan door bijvoorbeeld een lokale expert met voldoende kennis over de lokale wet- en regelgeving te regelen voor ondersteuning, hiermee kan je exposure en compliance issues voorkomen.

De leverancier is verantwoordelijk voor de vracht tot het punt van levering en de koper is verantwoordelijk voor de vracht vanaf het punt van levering. Er is verschil tussen perceptie en een contract (verschil in kosten en risico), Michiel legt uit wat het verschil is tussen: EXW, CPT, FOB en CFR.

Hebe Jager, bevestigt dat het belangrijk is om voor het transport duidelijke afspraken te maken over de kosten en risico’s. In de praktijk ziet Hebe dat deze afspraken omtrent transport risico’s eerder worden gemaakt dan voorheen. De Brexit heeft gezorgd voor veel vertraging en hoge kosten, waardoor een aantal bedrijven ervoor hebben gekozen het transport naar de UK anders in te zetten.

Meer weten over ICC Incoterms®2020? Bekijk het webinar of de presentatie. Voor meer informatie kan u altijd contact met ons opnemen.

World Trade Center Leeuwarden ondersteunt bedrijven met internationale ambities en helpt export en import te professionaliseren door kennis aan te bieden en nieuwe markten te openen door via haar wereldwijde netwerk in contact te komen met potentiële zakenpartners.

DOWNLOAD PRESENTATIE EN VIDEOLINK

Laat een reactie achter