Bowinn | MEMBER STORIES

Bowinn

In onze rubriek ‘Member Stories’ introduceren wij onze leden. Wat doen ze? Wat is hun missie? Wat zijn de kansen en uitdagingen de komende jaren? En tips! 

Deze keer is het de beurt Bowinn. Wij gingen in gesprek met Martin van der Veen, directeur over de unieke proeftuin, de combinatie arbeidsmarkt en onderwijs en duurzaamheid.

Hoe zou je Bowinn kunnen beschrijven in één zin?

Bowinn is een innovatiecentrum gericht op bedrijven in de voor bouw- en infratechniek sector met als specialiteit industriële en circulaire bouw.

Wat is de missie en visie van Bowinn?

Bowinn streeft ernaar om de ketensamenwerking te stimuleren in de bouw- en infratechniek sector. Ook zijn kennisontwikkeling op gebied van circulaire-economie in deze sectoren van belang, met name de innovatie op gebied van nieuwe materialen zoals isolatie. Momenteel hebben wij ongeveer 30 leden. Uiteraard hebben wij de ambitie om samen met andere bedrijven en organisaties in Friesland te groeien

De komende jaren zal er veel gevraagd worden van de bouw- en infratechniek sector door het aanhoudend woningtekort. Om de sector goed in te kunnen zetten is het van belang dat er een goede aansluiting komt tussen het onderwijs en arbeidsmarkt, om de personeelstekorten op te lossen. Met uiteindelijke doel om een Center of Expertise te worden voor mbo- en hbo-onderwijs en het bedrijfsleven. 

Wat zijn de belangrijkste activiteiten van Bowinn?

De activiteiten staan in het teken van het stimuleren van bedrijven, onderwijs en andere kennisinstellingen om ze gebruik te laten maken van het innovatie en kenniscentrum van Bowinn. 

Een van de vele activiteiten is het creëren van een agenda, met de unieke proeftuin. De proeftuin is de plek waar het bedrijfsleven en onderwijs gebruik van kunnen maken als ze een innovatief idee willen uitwerken. Met de beschikbare klimaatkamers kan het zelfs getest worden in de meest extreme weersomstandigheden. Ook beschikt de bijzondere locatie in Dokkum over een werkplaats, meerdere vergaderruimtes en auditorium.

Bowinn is samenwerkingen gestart met meerdere scholen zoals NHL Stenden, ROC Friese Poort en het Friesland College om te zorgen voor meer verbinding met het onderwijs vanuit de sectoren. “En dat is best wel een klus. Het is lastig om de bedrijven de waarde in te laten zien van eerste, tweede- en derdejaars studenten. Zij kunnen door een stage of een opdracht uit de praktijk een nog beter beeld krijgen over de sector en dat gaat over een paar jaar misschien wel het verschil maken in de keuze van hun loopbaan.”, vertelt Martin.

Er is recent een multidisciplinair project uitgevoerd met maar liefst 9 verschillende opleidingen van NHL Stenden. Met het thema “Conscious Building, Modern Living” gingen zo’n 100 studenten aan de slag. De studenten gingen aan de slag bij bouw- en installatiebedrijven, logistiek transport en diverse gemeenten in Friesland, maar ook bedrijven zoals de Omrin en Spaansen deden hieraan mee. Door de verschillende opleidingen samen te voegen kwamen diverse expertises en kennis samen en dit zorgde voor bijzondere uitkomsten waar echt over na is gedacht. 

Bowinn is momenteel ook bezig met het wendbaar vakmanschap, ook wel continu ontwikkelen van eigen vakmanschap genoemd. Daarbij gaan we in gesprek met directie en proberen we uitdagingen en kansen aan te pakken en geven we tools om een nieuwe manier van werken te implementeren.

Wat maakt Bowinn uniek?

Bij Bowinn proberen we te focussen op de toekomst met de bedrijven en kennisorganisaties in Friesland en omstreken, om samen met deze bedrijven en organisaties de uitdagingen in de bouwwereld aan te kunnen. Zowel innovatie van materialen en bouwprocessen wordt meegenomen, maar ook de arbeidsmarkt.

Het is geen geheim er personeelstekorten zijn in de sector. “Daarom is het belang van om met de transitie mee te gaan. Daar heb je later voordelen van! Doe je dat niet? Dan is de kans dat je achterblijft, helaas, heel groot. Je kan dit niet alleen. Bowinn is dan de plek waar je samen met andere organisaties op zoek kan gaan naar een oplossing.”, vertelt Martin.

Wat is een uitdaging voor de aankomende jaren?

Een van de uitdagingen is het sluitend maken van het ecosysteem voor ondersteuning in de bouw met de hulp van studenten. Zij kunnen met de nieuwste theorieën ondersteuning bieden bij de transitie.

Uiteraard staat internationalisering ook op de agenda! De Noordelijke bedrijven hebben zoveel in hun mars. Buitenlandse ondernemers kunnen van ons leren, maar wij ook zeker van hen. Het is een gemiste kans als we niet eens een kijkje kunnen nemen bij onze buurlanden zoals Duitsland voor de bouw en Denemarken voor duurzaamheidsoplossingen.

Hoe gaat Bowinn om met duurzaamheid?

Het zou gek zijn als we dat links laten liggen. Voor onze sectoren is duurzaamheid een belangrijk onderdeel. Veel instanties binnen de drie Noordelijke provincies stimuleren dit ook. Daarom willen we een gezamenlijk programma opzetten waardoor dit als een gehele groep een prioriteit wordt. 

Wat is het beste ondernemersadvies dat je hebt gekregen? 

“Eigenlijk heb ik er drie”, vertelt Martin. Het eerste advies, heb vertrouwen in je eigen kunnen, anders gaat het niet lukken. Het tweede, creëer mensen om je heen die bepaalde taken beter kunnen dan jij! Dat scheelt jou enorm veel zorgen en jij kan de focus leggen op iets wat je leuk vindt. De laatste, ga nooit zelf vertellen hoe goed je bent, maar laat iemand anders dat doen”.

 

Rianne Pol – WTC Leeuwarden

Wil je meer informatie over Bowinn? Bekijk hun website of neem contact op met Martin van der Veen:  06 11 47 14 32

Bowin logo

Overige blogs...

Laat een reactie achter