Wat doen zeven mechanisatiebedrijven uit Friesland op de grootste landbouwbeurs van Polen?

Friese bedrijven naar landbouwbeurs in Polen WTC Leeuwarden
Piet Yntema van Ufkes Greentec. Foto: LC

Zeven Friese mechanisatiebedrijven staan de komende dagen op de grootste landbouwbeurs van Polen. Het land wil de agrarische sector moderniseren en deze bedrijven wil graag nieuwe machines leveren.

Deelname aan de beurs in Bednary is kostbaar volgens Evert Jan Schouwstra van het WTC in Leeuwarden. ,,Nu kunnen ze samen de kosten van een stand delen en elkaar versterken in het uitwisselen van kennis en klanten.”

Het is voor het eerst dat er een gezamenlijke afvaardiging van Friese bedrijven afreist naar de landbouwbeurs. Er is veel interesse in de ontwikkeling van de landbouw van Polen, het vierde grootste agrarische land van de EU.

Nieuwe machines
,,De ôfrûne jierren waarden der benammen brûkte masines kocht yn Poalen”, zegt Piet Yntema. ,,No set de regearing yn op fernijjing en wurde der mei subsydzjes nije masines kocht.”

De mede-eigenaar van Ufkes Greentec vertegenwoordigt de komende dagen zowel de producent van bosbouwmachines uit Drachten als machinebouwer Bos uit Bolsward. Het zestig jaar oude bedrijf, dat onder andere maaiarmen produceert, is sinds begin dit jaar gedeeltelijk eigendom van Ufkes. ,,Dit is foar ús in moaie kâns om yn Poalen wat op te bouwen.”

Bron: Leeuwarder Courant
Auteur: Geert Veldstra