Waarom wereldstad Mumbai wil samenwerken met WTC Leeuwarden

Een van de grootste World Trade Centers ter wereld is onder de indruk van wat er in Noord-Nederland gebeurt. WTC Mumbai sloot daarom een overeenkomst met Leeuwarden.

WTC Leeuwarden werd afgelopen weekend op Cyprus tijdens een Europees congres verrast door een afvaardiging uit India, die wel oren had naar wat er in Friesland gebeurt. Directeur Evert-Jan Schouwstra is apetrots op het feit dat ,,zo’n wereldstad als Mumbai zich bij ons meldt’’ en dat hij niet hoefde te leuren naar een samenwerking. ,,Het is calimero tegenover de big guy . Ik ben daar erg van onder de indruk en de deuren naar een economie met 1,5 miljard inwoners staan nu voor ons open.’’

De Indiërs hadden iemand naar Cyprus gestuurd die al documenten bij zich had waar Schouwstra enkel een handtekening onder hoefde te zetten. De directeur twijfelde niet lang. ,,Dit was zo’n mooie kans. We staan er als Leeuwarden, Friesland en eigenlijk het hele Noorden goed op.’’

Wereldsteden
Het doel achter de samenwerking is om kennis uit te wisselen en handel te bevorderen. World Trade Center Leeuwarden heeft een overeenkomst getekend met vier Indiase WTC’s die tot dezelfde organisatie behoren: WTC Mumbai (stad met ruim 20 miljoen inwoners), WTC Goa (provincie met 1,5 miljoen inwoners), WTC Jaipur (stad met ruim 4 miljoen inwoners) en WTC Bhubaneswar (bijna 1 miljoen inwoners).

Wat zien deze miljoenensteden in WTC Leeuwarden? De kiem werd in 2018 gelegd, toen men in de Friese hoofdstad gastheer was van de jaarvergadering van alle WTC’s. Schouwstra vertelde daar over watertechnologie, de agrarische sector, energie en de gezondheidszorg in Noord-Nederland. Hij kan niet direct zeggen waar de Indiërs destijds op aansloegen, maar weet wel dat die bijeenkomst een trigger was om een samenwerking op te zetten.

MOU WTC Mumbai en WTC Leeuwarden
Op de foto directeur Evert Jan Schouwstra ondertekent de samenwerking met Vice Chairman Capt. Somesh Batra of World Trade Centre Mumbai op het Europese WTC congres in Cyprus.

Lokale uitdagingen
Leeuwarden heeft ook overeenkomsten met WTC’s in Canada, China, Italië en de Verenigde Staten. In een WTC zijn bedrijven met internationale contacten of ambities gevestigd. WTC’s stimuleren import en export met andere landen en boren handelsnetwerken aan. De Indiase markt is voor veel ondernemers nog onbekend, maar er zijn lokaal uitdagingen waar ook Friese bedrijven een steentje aan kunnen bijdragen.

,,Water is daar een issue’’, weet Schouwstra. ,,Die uitdaging wordt wereldwijd alleen maar groter en als wij daar een rol in kunnen spelen, zou dat fantastisch zijn. We kunnen de deuren nu ook openen voor bijvoorbeeld een producent van agrarische machines die deze wil afzetten in India. Het gaat dan om kleine dingetjes, maar het is heerlijk dat je maar één telefoontje hoeft te plegen en aan de andere kant van de wereld gaat men voor je aan het werk.’’ Ook liggen er mogelijkheden om bijvoorbeeld grondstoffen en machinerie te importeren, denkt de directeur.

Focus
In eerste instantie zal de focus komen te liggen op het delen van kennis over bijvoorbeeld juridische systemen, onderhandelingstactieken en het opzetten van netwerken. Ook zijn er afspraken gemaakt over het uitwisselen van projecten en technologieën, en er zijn plannen voor handelsmissies.

Machtsblok
De jaarvergadering van WTC’s staat volgend jaar gepland in het Indiase Bangalore. Schouwstra wil dan sowieso een delegatie afvaardigen en hoopt Indiase bedrijven op termijn ook naar Leeuwarden te krijgen.

,,WTC Mumbai is zo’n machtsblok, die kunnen het hele bedrijfsleven daar mobiliseren’’ aldus Schouwstra. ,,Daar gaan wij onze voordelen mee doen. Het is voor mij belangrijk dat we als regio in dat grote wereldwijde netwerk niet worden vergeten. We zijn nu toch zover dat een gigaland als India met Friesland en het Noorden wil samenwerken.’’

Bron: Leeuwarder Courant
Auteur: René Smid