Amazing 49e WTCA General Assembly in Leeuwarden achter de rug!

Een paar ontvangen reacties:

‘Its been amazing, the best WTCA General Assembly ever’

‘ The programming, the organization, the speaker and even the food were all Top Dutch! The best conference I’ve attended ever, period!’

‘Allereerst mijn complimenten voor de zeer goed georganiseerde en informatieve WTC congres. Wij hebben veel bezoekers bij onze stand ontvangen en vele nieuwe contacten opgedaan in landen waar wij nog niet naar exporteren’

‘De gasten zijn nog niet eens weg en wij hebben al een eerste opdracht binnen’.

‘The matchmaking meeting arranged were fruitful in that we learned much about the leading water tech position that Holland holds and why this is the case, as well the diverse initiatives to manage water quality, environmental impacts, food supply etc.’

‘Since long time I have no memories of such a great event, involving not only Authorities but especially companies of the local business community.’

 

Een woord van dank:

Wij hebben dit congres nooit kunnen realiseren zonder de inhoudelijke en financiële bijdrage van onze sponsoren. Hun aandeel met de inbreng van expertise, enthousiasme en energie in diverse onderdelen van het programma is onmisbaar geweest.
Een bijzonder woord van dank Jant van Dijk en haar team van Congres Bureau Friesland en Ebel Jan van Dijk van De Jongens van Lucht. Chapeau voor hun organisatie en een geweldig programma. En niet te vergeten het team van onze eigen locatie, het WestCord WTC te Leeuwarden.

 

Een paar feiten

 • 271 buitenlandse gasten uit
 • 39 landen
 • de 1ste International Trade Day 2018
  • 230 deelnemers uit Nederland
  • 271 deelnemers uit het buitenland
  • 5 focus gebieden: Water Technology, Healthy Ageing, Real-Estate, Energy, Agri-Food.
  • 22 workshops
  • 1 insprerende openingsfilm (nagenieten? klik hier)
  • 2 inspirerende key note sprekers
  • 1 geweldige dagvoorzitter
  • 2 verrassende muzikale optredens
  • 4 experts over ‘internationaal zakendoen’
  • 1 thema: ‘Trust the Core of International Business’
  • 1 doel: Noord-Nederland neerzetten in het wereldwijde netwerk om zakendoen in en met het buitenland te bevorderen
 • 8 MOU’s getekend (Memorandum of Understanding)
 • 4 WTC delegatie tours (focus op Dairy, Water, Real Estate en Energy & Sustainability)
 • 41 meereizende bedrijven
 • 5 B2B matchmaking dagtours waarbij 22 Noord-Nederlandse bedrijven zijn bezocht
 • Meerdere delegaties die na de drie dagen Noord-Nederland o.a. de WUR in Wageningen bezochten en in Zeeland diverse bedrijven hebben ontmoet.
 • 3 dagen toeristische dagtours voor de meereizende partners door Noord-Nederland
 • 1 gala diner met
 • 1 congres bureau
 • 1 geweldige locatie
 • Leeuwarden/ Noord-Nederland is goed neergezet, het is en was geslaagd.

 

 

 

Terugblik WTCA General Assembly 2018 Leeuwarden – Amsterdam

Klik hier voor een visuele terugblik op 

 • de welkomstreceptie op 22 april
 • de Internationale Trade Day op 23 april
 • de ondertekening van de MOU’s
 • delegate membermeetings en B2B tours
 • het galadiner
 • afsluitend programma in Amsterdam

Leeuwarden/Amsterdam was van 22 – 27 april het epicentrum van internationale handel. De Friese hoofdstad mocht zo’n 280 internationale gasten  uit 60 verschillende landen uit het wereldwijde WTC netwerk verwelkomen. Een uitgelezen kans om (Noord)Nederlandse ondernemers met internationale ambitie te laten kennismaken met het WTC netwerk en te matchen met de circa 60 buitenlandse bedrijven die zijn meegekomen. Een netwerk dat, naast kennis en kunde toegang geeft tot maar liefst 750.000 organisaties en bedrijven.

22 april 2018 – Welkomstreceptie
De officiële opening van het driedaagse internationale congres bestond uit een welkomstreceptie voor de WTC delegaties, sponsoren en gasten. De aftrap werd gedaan door Scott Ferguson, CEO van de World Trade Centers Association. Friso Douwstra (wethouder Economische Zaken) heette onze internationale gasten welkom vanuit de Gemeente Leeuwarden, gevolgd door Paul Visschedijk, voorzitter van World Trade Center Leeuwarden.

23 april 2018 – International Trade Day
Internationaal samenwerken, zaken doen, netwerken en kennisdelen. Dat is wat u kon verwachten tijdens International Trade Day!
Trust, the core of international business was het centrale thema van de ITD. Burgemeester Ferd Crone heette alle aanwezigen van harte welkom in ‘zijn’ Leeuwarden, de Culturele Hoofdstad van Europa.

Met een inspirerende openingsfilm (nagenieten? klik hier) werd het startsein gegeven voor de vele programmaonderdelen die de dag te bieden had. Tijdens het plenaire gedeelte en de workshops kwamen diverse thema’s en topsectoren met boeiende keynote speakers als Henk Ovink (Watergezant) en Aalt Dijkhuizen (President Dutch Topsector Agri & Food) aan bod. Ook op  Energie, Healthy Ageing en Vastgoed & (Her)Ontwikkeling werd visie gegeven. Iris Kroes, tezamen met het NHL Stenden Koor, zorgde voor een muzikale omlijsting met prachtige nummers als ‘Surrounded by Water’ en ‘We are the World’.

Tussen alle workshops door kon men zich laten informeren op de standhoudersmarkt waar zo’n 35 bedrijven en organisaties aanwezig waren. Met de NetworkApp kon een ieder zijn/haar eigen programma samenstellen en zelf afspraken maken. Deze app was al beschikbaar voorafgaand aan de 23ste april.

De dag werd afgesloten met een Happy Hour waarbij ook onze eigen WTCL businessclubleden waren uitgenodigd.

 

Maar liefst 8 MOU’s in Leeuwarden ondertekend.
Gedurende de ITD en tijdens de WTCA delegate meetings zijn 8 MOU’s (Memorandum of Understanding) ondertekend. Hiermee wordt een intensievere samenwerking bekrachtigd tussen diverse steden en samenwerkingsverbanden, zoals:
– Shanghai met Leeuwarden, São Paulo en Den Haag/Rotterdam
– Las Vegas met Twente, Denver en Leeuwarden
– WTC Mumbai met NICCT (Netherlands India Chamber of Commerce & Trade)
– WTC Agricultural commission, een agri samenwerkingsverband bestaande uit zo’n 40 WTC’s.

24 en 25 april 2018 Delegate member meeting en B2B company tours
Deze dagen stonden in het teken van de ledenvergadering voor de WTC delegates waarbij zij op de 24ste hun vergaderdag afsloten met een viertal thematische tours, te weten :
1) bezoek Water Alliance /Wetses door gastheer Hein Molenkamp, directeur;
2) bezoek Dairy Campus door Kees de Koning, directeur;
3) bezoek Blokhuispoort door Dennis Mous, ontwikkelingsmanager BOEi;
4) bezoek Elfstedenhal  door Tauw inclusief rondleiding, presentatie Friese Elfsteden, bezoek Oud Fries Museum en expositie over klimaatopgave.

Voor de meereizende bedrijven stond deze dag in het teken van ontmoeting. Zij namen deel aan de bij hun business en interesse passende dagtours of hadden een persoonlijk programma.

Hun keuze bestond uit:

 • Water Technology Tour (bezoek Water Alliance / Wetsus, Paques, Troelstra in Rohel en / of Landustrie en hun grey water project.)
 • Dairy Tour (bezoek aan de Dairy Campus, Cow House, De Deelen en A-ware met ook presentaties van Mueller, Scherjon Dairy Equipment en Rinagro)
 • Energy & Sustainability Tour (bezoek aan Groningen Seaports, Engie, Van der Wiel Compost en aansluitend bij de delegate tour in de Elfstedenhal).
 • Health Tour (bezoek aan Health Hub Roden, Lifestores van Lifelines, Laboratorium Medisan).

Voor deze ondernemers werd op de 25ste april in de ochtend een bedrijfsbezoek aan de Dokkumer Vlaggencentrale georganiseerd.

 

24 april 2018 – Galadiner
’s Avonds vond het galadiner plaats in aanwezigheid van Klaas Kielstra (gedeputeerde) en Friso Douwstra (wethouder Economische Zaken). Tussen de ‘gangen’ door kregen de gasten een sneak preview te zien van ‘Conference of the Birds’, een van de grotere projecten van CH2018; o.l.v. muzikant/componist Sytze Pruiksma wordt het verhaal van een groep vogels op zoek naar een leider muzikaal vertolkt door een samengesteld orkest van diverse muziekcorpsen.
Tevens werd vanuit WTC Leeuwarden symbolisch het stokje overgedragen aan Mexico / Queretaro, waar in 2019 de General Assembly plaatsvindt.
Voor het nagerecht werden alle gasten naar een etage hoger gedirigeerd waar men werd getrakteerd op een opzwepende Top Dutch Experience dat op een kekke manier laat zien waar wij in Noord NL goed in zijn. Klik hier voor een herbeleving, vergeet u niet het geluid aan te zetten. Een onderdeel van de experience was een prachtig optreden van Elske de Wall met haar vertolking van BLØF’s  ‘Omarm me’. Met een moderne dans en nogmaals Elske de Wall met het nummer ‘Wonderful life’ van Black was de show ten einde en konden de voetjes van de vloer in Bar One.

25 april 2018 Afsluiting programma Leeuwarden
Op woensdag, 25 april werd, na de afrondende ledenvergadering en voor de meereizende ondernemers het bezoek aan Dokkumer Vlaggen Centrale in de middag afgereisd naar Amsterdam. Op de Afsluitdijk werd het nieuwe Waddenbezoekerscentrum bezocht en via de bloeiende bollenvelden stond in Amsterdam een netwerkreceptie met de WTC Amsterdam Business Club op het programma. Coen van Oostrom van EDGHE Technologies gaf daar een lezing op het gebied van sustainable and smart buildings.

 

Een woord van dank.

En last but not least danken wij de 3 bestuursleden van de Stichting General Assembly:
– Gerrit Baarda (Ziuz Visual Intelligence)
– Arjan van der Veen (Fiber-Line International BV)
– Jan Zeinstra (Zet BV)
Hun doorzettingsvermogen en vasthoudendheid heeft dit evenement tot een groot succes gemaakt.

 

Met grote dank aan onze sponsoren:

Laat een reactie achter