BUITENLANDSE VORDERINGEN VEILIG STELLEN | NEXT STEP IN EXPORT

Webinar NSiE - Buitenlandse vorderingen

TERUGBLIK

Hoe kun je dan op een snelle en eenvoudige wijze je vordering veiligstellen? Het goed beschrijven in de verkoopvoorwaarden is een van de opties maar er zijn meerdere mogelijkheden om verzekerd te zijn om de vordering te incasseren. In dit webinar nemen Stefan Westendorp – Salesmanager bij Credit Insurance Atradius en Wybe Wiekema – Co-Owner Wagenaar Dairy BV delen hun kennis en ervaring omtrent het veiligstellen van buitenlandse vorderingen.

Afgelopen jaar is de wereldwijde economie door een dal gegaan maar de economische vooruitzichten voor 2021 en 2022 zien er goed uit, volgens Atradius. De Nederlandse overheid heeft voor vele bedrijven steunpakketten beschikbaar gesteld, deze zullen waarschijnlijk in de loop van 2021 stoppen. Hiermee is de verwachting dat het komende jaar het aantal faillissementen met 26% zal stijgen.

De bedrijven hebben een aantal uitdagingen omtrent kredietrisico, door bijvoorbeeld een bankgarantie te verlangen of het aanvragen van een vooruitbetaling van de afnemer krijg je hier meer grip op. Uiteraard kan je ook de normale procedure aanhouden maar iets actiever zijn in het contact met de afnemer, bijvoorbeeld als de factuur na 25 dagen (bij een betalingstermijn van 30 dagen) nog niet is betaald even contact op te nemen met de afnemer; is de factuur ontvangen? Daarnaast biedt Atradius een landenverdeling waarbij rekening wordt gehouden met politiek risico, de landen met verhoogd risico zitten met name in Afrika en een aantal in Zuid-Amerika.

Wybe Wiekema beaamt de tips van Stefan, al gebeurt het vooruit betalen niet meer zoveel. Wagenaar Diary is sinds vorig jaar ook buiten Europa aan het exporteren en heeft daarbij de ambitie om over 2 jaar 20 % exporteren buiten Europa. Daarbij zit wel een risico want het zijn landen die verder weg zijn… Uiteraard wordt er rekening gehouden bij de nieuwe afnemers; als er geen verzekering mogelijk is dan komt de optie vooruitbetalen om de hoek kijken. Ook heeft Wagenaar een uitgebreide procedure voor betalingen, contact en op tijd herinneringen versturen.

Meer weten over het veiligstellen van buitenlandse vorderingen? Bekijk het webinar of de presentatie. Voor meer informatie kan u altijd contact met ons opnemen.

World Trade Center Leeuwarden ondersteunt bedrijven met internationale ambities en helpt export en import te professionaliseren door kennis aan te bieden en nieuwe markten te openen door via haar wereldwijde netwerk in contact te komen met potentiële zakenpartners.

Download presentatie en videolink | Buitenlandse vorderingen

Laat een reactie achter