BTW EN HET BUITENLAND | NEXT STEP IN EXPORT

Webinar NSiE - BTW BUITENLAND

TERUGBLIK

Zakendoen met buitenlandse handelspartners kan vragen oproepen over financiële zaken, bijvoorbeeld: wie betaalt de btw? Ook krijgt u bij internationale handel te maken met belastingregels uit binnen- en buitenland. Rudolf Bakker van Accon AVM en Gerben Dolsma van Nidaros zijn uitgebreid ingegaan op dit thema.

Rudolf is al 8 jaar werkzaam bij Accon AVM. Accon AVM is aangesloten bij een wereldwijde organisatie GMN, die ervoor zorgt dat de klanten ondersteuning krijgen bij vragen over bijvoorbeeld internationale btw-aangifte. Ook werken ze samen met Dornbach in Duitsland en Bofidi in België.

Tijdens de webinar komt het onderwerp afstandsverkoop binnen de EU naar voren, vooral bij verkoop via webshops. De regel geldt dat de leveringen belast zijn in het land van de afnemer, tenzij je niet uitkomt boven het drempelbedrag, dan gelden de Nederlandse btw percentages. De drempelbedragen verschillen momenteel nog heel erg per land. Per 1 juli 2021 wordt het drempelbedrag € 10.000, -. Dus zodra je meer dan € 10.000, – omzet in een bepaald land dan moet je in het desbetreffende land btw-aangifte doen. Maar door de nieuwe regeling wordt dit makkelijker en hoef je je niet te registreren bij de Duitse belastingdienst want alles gaat via het One Stop Shop Systeem.

Een andere wijziging is het voor invoerrechten en btw, consumenten moeten per 1 juli 2021 altijd invoerrechten en btw betalen. Ondernemers kunnen tot € 150, -, producten vrij van btw en invoerrechten importeren wanneer het ingevuld wordt in het Import Stop Shop Systeem. Ook zullen de regels omtrent drop-shipping wijzigen, gecombineerd met het One Stop Shop Systeem.

Gerben Dolsma van Nidaros, heeft genoeg praktijkervaring met btw in het buitenland. Hij benadrukt dat het verder gaat dan alleen het versturen van een factuur. De belastingdienst is erg waakzaam voor de ABC-leveringen, aan wie lever je en is die partij ook echt de eindontvanger? Daarbij is vertrouwen heel belangrijk want een boete hiervoor ligt al snel op de loer. Ook zijn er in een aantal landen ‘’zwarte lijsten’’ beschikbaar, waarop btw-nummer staan van ondernemers waar je goed onderzoek naar moet doen of je wel met deze partij zaken wilt gaan doen.

Gerben deelt ook tips, want hoe kan je ervoor zorgen dat je de juiste ondernemer producten van jou wil afnemen? Hierbij kan je gebruik maken van je eigen netwerk in het desbetreffende land; vraag vaste ondernemers die bij jou afnemen om de potentiële afnemers te screenen, misschien hebben zij ervaring met deze partij of kunnen ze je meer informatie geven.

Meer weten over btw in het buitenland? Bekijk het webinar of de presentatie. Voor meer informatie kan u altijd contact met ons opnemen.

World Trade Center Leeuwarden ondersteunt bedrijven met internationale ambities en helpt export en import te professionaliseren door kennis aan te bieden en nieuwe markten te openen door via haar wereldwijde netwerk in contact te komen met potentiële zakenpartners.

Download presentatie en videolink

Laat een reactie achter