VINDEN VAN EEN BETROUWBARE ZAKENPARTNER | NEXT STEP IN EXPORT

Het vinden van een betrouwbare zakenpartner | NEXT STEP IN EXPORT webinar WTC Leeuwarden

Recap

Het vinden van de juiste exportpartner lijkt veel op het vinden van een werknemer maar is het meer werk. Ton Ton – CEO Adenda en Leo Smit International Sales Manager bij Kaas-Pack Holland BV delen hun ervaringen en tips in de webinar HET VINDEN VAN EEN BETROUWBARE ZAKENPARTNER.

Zoals Ton Ton mooi heeft omschreven is de interesse in andere culturen een belangrijke voorwaarde om succesvol te kunnen exporteren en dat begint al bij onze buurlanden. Het inlezen in een cultuur is daarom een van de makkelijkste dingen waar je mee kan beginnen en voorkomt flaters.

Ook de bereidheid om elkaar te bezoeken is belangrijk naast het persoonlijke contact, helpt het ook de omgeving en markt waar je de onderneming wil voorzetten te leren kennen. Zo komen diverse regels naar voren die in het land van herkomst misschien niet van toepassing zijn. En kom je erachter of er andere spelers op de markt actief zijn en of het land echt bij jou en je organisatie past.

Leo Smit is een ervaren exporteur en vertelt dat handelsmissies een hele goede manier om nieuwe contacten te leggen en om snel geïntroduceerd te worden op een gewenste markt. Een ander voordeel van de handelsmissie is dat je snel in contact wordt gebracht met de juiste personen en organisaties. Bij het deelnemen aan een handelsmissie is een zoekprofiel echt essentieel, dit zorgt ervoor dat je in de juiste doelgroep terecht komt.

Naast de kennis kan het niet beheersen van de juiste taal een enorme valkuil zijn. Er zitten door de grote afstanden in landen zoals Rusland en Turkije ook verschillen in marketing; werkt dat wel voor ons product? De sleutel voor het geheel is volgens Ton toch echt het bezoeken van het land.

Voordat je daadwerkelijk gaat samenwerken met de zakenpartner is het maken van een partnership overeenkomst niet geheel onbelangrijk. Hierin komen duidelijke afspraken over verwachtingen en doelen in te staan. Het hebben van een partnership overeenkomst voorkomt veel problemen en onduidelijkheid. 

Er zijn vele partijen die ondersteuning bieden in het opzetten van export, denk er wel om dat u kiest voor een organisatie die één speciaal gebied of regio vertegenwoordigt. Een valkuil is het ‘’vergeten’’ van de hoge kosten.

Meer weten over het vinden van een betrouwbare zakenpartner? Bekijk het webinar of neem contact met ons op.

World Trade Center Leeuwarden ondersteunt bedrijven met internationale ambities en helpt export en import te professionaliseren door kennis aan te bieden en nieuwe markten te openen door via haar wereldwijde netwerk in contact te komen met potentiële zakenpartners.

Sprekers

  • Evert Jan Schouwstra – Director WTC Leeuwarden
  • Ton Ton, CEO export development – business Coach – Adenda
  • Leo Smit, International Sales manager – Kaas-Pack Holland BV

 

Download presentatie en videolink | Het vinden van een betrouwbare zakenpartner

Laat een reactie achter