Leeuwarden was even de handelshoofdstad van de wereld

Een sterk internationaal gezelschap op de 49ste jaarvergadering van de World Trade Center Association in Leeuwarden. Foto Hoge Noorden/Jaap Schaaf

 

Leeuwarden was maandag even de handelshoofdstad van de wereld. Zo’n 250 vertegenwoordigers van de World Trade Centers Association hielden er hun jaarlijkse bijeenkomst.

Na 36 jaar werd de WTCA General Assembly weer eens in Nederland gehouden en dan nog wel in Leeuwarden, zo ongeveer de kleinste van de elf steden in het land met een WTC-vestiging. Normaal gesproken zijn het wereldsteden met een grote toeristische aantrekkingskracht waar de WTC’ers neerstrijken. Toch werd 2018 het jaar van Leeuwarden, met dank aan het feit dat Leeuwarden dit jaar Culturele Hoofdstad is, maar ook door slim opereren van de organisatie.

In het kielzog van bestuurders waren namelijk ook zo’n 150 bedrijven uitgenodigd uit 60 landen, die in contact werden gebracht met evenzovele bedrijven uit Nederland. In het bijzonder waren het ondernemingen uit de sectoren waarin Friesland sterk is: water, agrifood, energie en healthy aging. Daarmee werd het evenement meer dan een uitje: er konden contacten worden aangeknoopt vooruitlopend op zakendoen.

‘Klein Amsterdam’

Aan business ligt vertrouwen ten grondslag, zo zei Leeuwarder burgemeester Ferd Crone in zijn openingswoord. Het was ook het thema van de jaarvergadering: Trust, the core of international business. Crone zette zijn stad neer als ,,klein Amsterdam’’. ,,Het is hier net zo mooi, maar niet zo druk.’’ Friesland is in zijn ogen ,,het merendistrict van Amsterdam’’, rekening houdend met de beperkte topografische kennis van Nederland van zijn gehoor.

John E. Drew, de voorzitter van de WTCA, met zijn hoofdkantoor in New York, toonde zich in elk geval onder de indruk van de stad. Ook Drew stelde dat vertrouwen de basis vormt van de internationale handel. Maar het is ook nodig om de grote problemen in de wereld op te lossen, aldus de WTCA-topman. ,,En dat begint met persoonlijke ontmoetingen.’’

Business

Directeur Evert Jan Schouwstra van het Leeuwarder WTC benadrukte het belang van de wereldwijde organisatie. ,,De wereldhandel groeit dit jaar met 4 procent. Dat is onze business. De WTC’s vormen een netwerk van één miljard mensen en stimuleren daarmee de internationale handel.’’

Schouwstra zei vooral blij te zijn met het ondertekenen tijdens de bijeenkomst van een intentieovereenkomst tussen enerzijds Las Vegas en anderzijds de regio’s Leeuwarden en Twente. Het document bevestigt de wil om samen te werken op het gebied technologie, wetenschap en innovatie. En het opent de weg naar lucratieve handelsmissies, de core business van de WTC’s.

WTC stimuleert wereldhandel

Via het wereldwijde WTC-netwerk van 330 vestigingen in 90 landen hebben ze gemakkelijk toegang tot naar schatting 800.000 organisaties en bedrijven die lid zijn van de WTC-associatie. Het WTC is daarmee een soort bedrijfsverzamelgebouw en biedt faciliteiten voor onder meer marktondersteuning en exportbevordering. Bedrijven die willen exporteren, kunnen bij het WTC aankloppen voor hulp en begeleiding. Leeuwarden richt zich vooral op ‘verbinden’ van afnemers en aanbieders.

 

Bron: Leeuwarder Courant, 23 april 2018
Auteur: René van Baal

Laat een reactie achter