Je bedrijf verkopen aan een beursgenoteerde koper. De ‘jackpot’ of een ‘gebed zonder einde’?

2023 06 - Blog WTCL partner Taurus - Je bedrijf verkopen aan een beursgenoteerde koper. De ‘jackpot’ of een ‘gebed zonder einde’

Deze blog is geschreven door Mark Eenink, Taurus Corporate Finance – partner van World Trade Center Leeuwarden

Overal zie je het voorbij komen, ondernemers die het prachtig vinden zouden vinden als hun bedrijf wordt overgenomen door een grote, beursgenoteerde partij. Maar is het ook zo aantrekkelijk als het lijkt?

Niet alleen binnen Taurus horen we het vaak, maar overal is het een actueel onderwerp. Ondernemers zouden het prachtig vinden als hun bedrijf wordt overgenomen door een grote, beursgenoteerde partij. Dit voelt natuurlijk als de ultieme waardering. Zo’n mega onderneming, die je probeert te verleiden om jouw bedrijf aan hun over te dragen. Maar zoals altijd, zijn ook hier de nodige factoren om rekening mee te houden. In deze blog nemen we je graag mee in het proces van het verkopen van je bedrijf aan een beursgenoteerde koper.

We hebben de afgelopen jaren diverse transacties gedaan, waarbij wij grotere MKB Bedrijven verkopen aan internationale beursfondsen. Benieuwd naar deze deals? Deze zijn te vinden bij onze berichten, onder ‘nieuws’. Ook voor ons zijn dit de deals waarbij een groot dealteam zorgt voor een strak proces. Het is dan ook mooi om van de ‘tegenpartij’ te vernemen dat ze die aanpak enorm waarderen. Want er is nog wel een verschil tussen de koper en de verkoper:

Bij het middenbedrijf vind je doorgaans ondernemende aandeelhouders die hun verantwoordelijkheid nemen wanneer belangrijke beslissingen genomen moeten worden. Daarentegen staan beursgenoteerde bedrijven onder constante druk en moeten zij voldoen aan (internationale) regelgeving om zichzelf te beschermen. Hierdoor kan zelfs het kleinste grijs gebied leiden tot ingrijpende discussies.

Overname-adviseurs van kopers zijn zich zeer bewust van deze omstandigheden en benaderen hun onderzoek met extreme voorzichtigheid. Helaas kan dit leiden tot uitgebreide vragenlijsten en het doorschuiven van verantwoordelijkheden, waardoor het proces onnodig vertraagt. Voor MKB-ondernemers kan dit uiterst frustrerend zijn.

Beursgenoteerde bedrijven hebben vaak een machtspositie en moeten extra voorzichtig zijn bij het omgaan met mededingingsautoriteiten, vakbonden en ondernemingsraden. Het duurt daarom vaak enkele weken voordat de overname kan worden geëffectueerd nadat de contracten zijn getekend.

Kopers in dit segment zijn gewend om de risico’s van bedrijven over te nemen op het moment van de koopovereenkomst. In het MKB wordt daarentegen vaak gekozen voor een overname “met terugwerkende kracht” om meer zekerheid te hebben over de financiële cijfers van het overgenomen bedrijf. Het ontbreken van deze garantie kan leiden tot verrekeningen na de overdracht, wat zorgt voor extra onduidelijkheid en onzekerheid.

Beursgenoteerde bedrijven willen negatieve publiciteit na de transactie voorkomen. Hierdoor vragen zij vaak om aanzienlijke garanties en zekerheidsstellingen om eventuele juridische escalaties te vermijden. Voor de verkoper betekent dit dat hij gedurende een langere periode geen beschikking heeft over een deel van de koopsom.

In onze ervaring bij Taurus zijn beursgenoteerde ondernemingen nadrukkelijk bezig met de kwaliteit en de risico’s van de onderneming. Hierdoor zijn ze veel minder bezig met de koopprijs. Hier zitten ze doorgaans emotieloos in. Als het risico beperkt is zullen ze gewoon alles betalen wat er is geboden. Wat dat betreft is het dus gewoon een kwestie van de verwachtingen managen. Vanaf de start. Voor nog meer advies met betrekking tot dit onderwerp, neem vooral contact op met onze ervaren adviseurs!

Logo Taurus

E: info@taurus.nl
T: +31 570 660 890