Handelsmissie Zweden

Handelsmissie Zweden 2023 - WTC Leeuwarden

Van 5 tot en met 9 november 2023 zal World Trade Center Noord-Nederland met een delegatie naar Zweden afreizen. Het programma van deze unieke handelsmissie zal plaatsvinden in Göteborg, Malmö en Stockholm. Deze handelsmissie wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met Callette Terhaerdt Losic van Market Link Scandinavia AB.

De economie van Zweden biedt verschillende mogelijkheden. Zo investeert het land bijvoorbeeld in infrastructuur en stedelijke ontwikkeling. Maar ook andere sectoren zijn veelbelovend. Waar liggen de meeste kansen voor u?

Zweden staat in de top 5 van belangrijkste exportbestemmingen van Nederland. Zweden wordt vaak gebruikt als testmarkt door Nederlandse bedrijven vanwege de vergelijkbare marktkenmerken en voorkeuren van de consumenten. Interessante sectoren in Zweden zijn op dit moment levensmiddelen, bouwmaterialen, infrastructuur, farmaceutica, energie en medisch materiaal. De markt is echter volwassen en de meeste producten/diensten zijn in principe aanwezig. Het is dan ook van groot belang om als Nederlandse exporteur met een onderscheidend product/dienst de markt te betreden.

Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven ervoor kiezen om deel te nemen aan handelsmissies:

 1. Marktverkenning: Handelsmissies bieden bedrijven de mogelijkheid om nieuwe markten te verkennen. Door deel te nemen aan een handelsmissie kunnen bedrijven waardevolle inzichten opdoen over de zakelijke mogelijkheden, vraag en concurrentie in een bepaald land of regio.
 2. Zakelijke kansen: Handelsmissies bieden bedrijven de kans om nieuwe zakelijke kansen te identificeren en te benutten. Ze kunnen leiden tot het opbouwen van nieuwe klantrelaties, het vinden van distributiepartners, het identificeren van investeringsmogelijkheden en het aangaan van samenwerkingsverbanden met buitenlandse bedrijven.
 3. Netwerken: Handelsmissies brengen bedrijven in contact met belangrijke spelers in de doelmarkt, waaronder overheidsfunctionarissen, zakenmensen en andere deelnemers aan de handelsmissie. Dit biedt waardevolle netwerkmogelijkheden en stelt bedrijven in staat om hun zakelijke contacten uit te breiden en relaties op te bouwen die op lange termijn vruchten kunnen afwerpen.
 4. Efficiency: misschien wel de belangrijkste reden is het besparen van tijd. Een ervaren bureau introduceert uw bedrijf namens het World Trade Center bij bedrijven en peilt de interesse voor uw product of dienst en plant gesprekken in met geïnteresseerden. U bespaart tijd veel tijd aan acquisitie (het vinden van bedrijven en hen voor uw product of dienst interesseren), voorbereiding en promotie bespaart u heel veel tijd.

Wat bieden wij:

… overdag een individueel programma met afspraken met potentiële partners of afnemers;

… in een aantal dagen meer inzicht te krijgen in de kansen voor uw bedrijf in Zweden;

… indien relevant, in contact te komen met de Zweedse overheden/overheidsinstellingen en de Nederlandse ambassade;

… kennismaking en ervaringsuitwisseling met andere deelnemers in de avonduren.

Een op maat gemaakt matchmaking programma

Na aanmelding ontvangt u een intakeformulier en vindt er een persoonlijk intakegesprek plaats, waarbij uw bedrijf, producten/diensten en uw wensen voor de markt in kaart worden gebracht. Het dan opgestelde zakenprofiel vormt de basis voor de zoekopdracht. We traceren en selecteren interessante en geïnteresseerde gesprekspartners voor u en uw bedrijf (in de vorm van agenten, distributeurs, leveranciers, klanten of importeurs). Deze worden aan u voorgelegd. 

Uw bedrijf wordt in de Zweedse taal geïntroduceerd bij potentiële gesprekspartners. Met geïnteresseerde bedrijven/organisaties wordt er een afspraak ingepland, bij voorkeur op hun locatie. Alles gaat in nauwe samenwerking met u, en wordt optimaal voorbereid zodat u zich volledig kunt richten op uw gesprek met potentiële samenwerkingspartners. Het overzicht van afspraken ontvangt u uiteraard voor vertrek.

Er is een globaal tijdschema opgesteld voor deze reis.

7 september: Intakegesprekken op locatie in Leeuwarden of online als alternatief.

Dag 1: Zondag 5 november

 • Avond aankomst in Malmö (vlucht Kopenhagen)
 • Welkom & briefing in Malmö (incl. uitleg programma)
 • Inleiding over zakendoen in Zweden
 • Diner met de deelnemers voor onderlinge kennismaking

Dag 2: Maandag 6 november

 • Individuele matchmaking afspraken in en rond Malmö, reis richting Göteborg

Dag 3: Dinsdag 7 november

 • Individuele matchmaking afspraken in en rond Göteborg, reis richting Stockholm
 • (optie – netwerkbijeenkomst bij de Nederlandse ambassade in Stockholm)

Dag 4: Woensdag 8 november

 • Individuele matchmaking afspraken in en rond Stockholm
 • Terugreis vanuit Stockholm richting Nederland

Het profiel van de deelnemers en de te maken afspraken zijn van invloed op het programma.

Bovenstaand programma is niet definitief en kan aangepast worden aan wensen van de deelnemers of het WTC. In geval de te bezoeken bedrijven allemaal in één regio gevestigd zijn zullen de andere regio’s niet bezocht worden.

Voor iedere avond wordt een dinerlocatie geregeld, zodat de deelnemers die in die regio aanwezig zijn, elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen.

De organisatie ligt in handen van World Trade Center Noord-Nederland. Uitvoerder in Zweden is het Zweedse consultancybureau Market Link Scandinavia AB, met directeur Callette Terhaerdt Losic.

Market Link Scandinavia AB is specialist in het leggen van handelscontacten tussen bedrijven uit Nederland en bedrijven in Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland.

Market Link bestaat sinds 1985 en heeft tot op heden meer dan 2000 bedrijven geassisteerd bij het opstarten van exportactiviteiten. Market Link heeft Nederlandssprekende medewerkers, is gevestigd in Malmö in Zweden, beschikt over een breed netwerk aan lokale contacten en heeft de ervaring en kennis in huis om bij de juiste gesprekspartners deuren te openen.

De investering voor deze handelsmissie bedraagt €2.975,- exclusief BTW en reis- en verblijfkosten.

Maximaal 15 bedrijven, leden van WTC hebben voorrang.

Reis- en verblijfkosten zijn voor eigen rekening en schatten wij als volgt in:

 • Transportkosten zijn ongeveer € 350,- pp.
 • Hotelkosten liggen gemiddeld tussen de € 125 en € 150,- pp per overnachting.
 • Overige kosten (taxikosten, diner en lunch) € 125,- per dag.

Voor deze handelsmissie kan gebruik gemaakt worden van de Missievoucher van de RVO, waardoor 50% subsidie te ontvangen is. Meer informatie hierover vindt u op: https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/missievouchers-sib.

Voor bedrijven gevestigd in de Provincie Groningen of Provincie Drenthe is ook 50% subsidie te ontvangen, mits u aan de door hen gestelde voorwaarden voldoet. Het stapelen van subsidies is niet mogelijk.

U kunt zich aanmelden via ons aanmeldformulier.

Voor meer informatie over deze handelsmissie kunt u contact opnemen met:

Liset Adnan-Eertman
T: +31 (0)58 294 1655
E: l.adnan-eertman@wtcl.nl

Download het aanmeldformulier