De blockchain in het internationale zakendoen, de voor- en nadelen | NEXT STEP IN EXPORT

INTRO

De blockchaintechnologie heeft de afgelopen jaren,  met de opkomst van Bitcoin, Ethereum en ander cryptos, die tussenpartijen overbodig maken een groei doorgemaakt. 

Een blockchain is een soort database, waarin transacties opgeslagen kunnen worden. Dat kunnen allerlei soorten transacties zijn. In het ene geval gaat het om betalingen met een digitale munt, in het andere om belangrijke gegevens die 2 partijen uitwisselen, zoals contracten, diploma’s of eigendomsbewijzen.

In dit webinar zullen de toepassingen toegelicht worden door Herman Balsters van NorthChain (NC) & Evert van der Wiel van Business Chain Solutions (BCS). Bij NorthChain bouwen ze binnen enkele weken private blockchains voor bedrijven die hun bedrijfsprocessen efficiënter en beheersbaarder willen maken. BCS gebruikt deze techniek en methode van NorthChain door te beginnen met het bestaande bedrijfsprocessen van een organisatie door te lichten. Samen met de opdrachtgever brengen ze het bestaande bedrijfsproces in kaart en kijken ze hoe ze dit kunnen optimaliseren en waar mogelijk automatiseren. Dit uiteindelijke gewenste bedrijfsprocesmodel dient als basis voor het schrijven van specificaties in de door NorthChain ontwikkelde en óók door niet IT-ers te begrijpen OLE-taal. Na validatie door alle betrokken actoren in het proces wordt de OLE-taal aangeboden aan de innovatieve compilertechnologie en wordt de blockchaincode volledig automatisch gegenereerd, in de organisatie geïmplementeerd en in bestaande interne en externe ICT-systemen geïntegreerd. 

Daarnaast zal Cees Homburg van FarmersDirectCoffee een praktijkcase toelichten. FarmersDirectCoffee is opgericht door drie ondernemers die de koffiewereld willen verbeteren. ze produceren de beste koffie op een duurzame manier en met een eerlijke prijs voor de boer én voor de markt. Dat doen ze door het huidige systeem overboord te gooien en de meest innovatieve technieken te gebruiken. Met behulp van data en blockchain helpen ze boeren aan lagere kosten en een betere oogst. Zo staan ze op inclusieve wijze voor een compleet traceerbare en transparante koffieketen.

Sprekers

Herman Balsters

Herman Balsters is gepromoveerd in de wiskunde en informatica aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij was associate professor aan de universiteiten van Twente (faculteit Informatica) en Groningen (faculteit van Economie en Bedrijfskunde), gespecialiseerd in het ontwerpen van geavanceerde informatiesystemen. In 2015 werd hij ondernemer, en sinds 2018 is hij voltijds partner bij NorthChain, een bedrijf gespecialiseerd in het ontwerpen en implementeren van bedrijfsprocessen, gebaseerd op DLT: Distributed Ledger Technology. NorthChain heeft als focus om altijd te beginnen vanuit de bedrijfsanalyse en bedrijfsprocesmodellen, voordat de stap wordt gemaakt naar technologie. NorthChain is een sterke voorstander van het inzetten van private blockchaintechnologie ter realisatie van een nieuwe generatie van data-gedreven bedrijfsprocessen.

Evert van der Wiel

Evert van der Wiel heeft aan de faculteit economie en bedrijfskunde gestudeerd van de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2019 is hij partner van Business Chain Solutions (BCS). BCS is gespecialiseerd in het visualiseren, ontwerpen en optimaliseren van bedrijfsprocessen. Deze geoptimaliseerde bedrijfsprocessen worden met behulp van de NC-methode automatisch omgezet naar workflow dashboards op basis van private blockchain technologie.

Cees Homburg

Cees Homburg, CEO van FarmerDirectCoffee is ondernemer pur sang, met ruime ervaring in een breed scala van marktsegmenten. Van productie tot licensing en van start-up tot de volwassen fase van ondernemingen. Als CEO is Cees verantwoordelijk voor sales en acquisitie, account management, marketing, strategische partnerships en new business development.

PROGRAMMA

  • Introductie door Evert Jan Schouwstra- World Trade center Leeuwarden
  • Presentatie Herman Balsters & Evert van der Wiel – Northchain
  • Presentatie Cees Homburg – FarmersDirectCoffee
  • Q&A

Download presentaties en videolink