Blog: Bon Dia Curaçao!

Witte stranden, de Pontjesbrug en de gekleurde huisjes waren de beelden waar ik aan denk als het gaat om Curaçao. De aankondiging dat er weer gereisd mocht worden klonk daarom dan ook als muziek in mijn oren. Ik vertrok voor 2 weken naar Curaçao. Vanuit het vliegtuig is al te zien dat het eiland niet heel groot is. Het eiland is bijna net zo groot als Texel, of moeten we toch zeggen net zo klein?

Op Curaçao wonen ongeveer 157.000 mensen. Daar merk je tijdens je vakantie niet heel veel van. De Curaçaoënaars zijn ontzettend vriendelijk. Ook al kennen ze je niet, ze groeten je wel.

Wat doe je dan op een klein eiland? Er is voor iedereen wel iets te doen. Van duiken en snorkelen, hiken op de Christoffelberg tot sightseeing bij de Pontjesbrug en kijken bij de mooie muurschilderingen. Daarnaast is er ook nog het prachtige onbewoonde eiland Klein Curaçao. Ook al zorgt het heftige water niet altijd voor de meest leuke rit, toch is dit een prachtige ervaring en bijna ongeloofwaardig.

We kijken even terug naar mijn eerste gedachte over Curaçao, want ondanks dat de stranden en de gekleurde huisjes kenmerkend zijn voor het eiland, schuilt er zeker iets achter! Als je namelijk goed kijkt heerst er veel armoede op het eiland.

De coronacrisis heeft op het eiland veel schade aangericht, het zorgde voor omzetdaling bij lokale winkels, hotels en restaurants en een enorme stijging in werkloosheid. Dit is ook te zien in de hoofdstad zelf. In Willemstad staan namelijk veel panden leeg waar je voorheen een leuk souvenirtje kon kopen. Toch komt het toerisme langzamerhand weer een beetje opgang.

Tijdens mijn bezoek aan Curaçao, mocht ik op bezoek bij Curaçao Investment Export promotion Agency (CINEX). We hebben het onder andere gehad over de kansen die Curaçao te bieden heeft voor zowel Nederlandse als Europese bedrijven. Curaçao heeft de afgelopen jaren voor een aantal uitdagingen gestaan, onder meer de coronacrisis. Het Ministerie van Economische ontwikkeling en het International Trade Center hebben de National Export Strategy – Strategic Trade Development Roadmap ontwikkeld voor Curaçao. De internationale handel is altijd een belangrijk en groot onderdeel geweest voor de lokale economie, daarom stimuleert CINEX-samenwerkingen met Nederlandse organisaties die gericht zijn op export.

Uiteraard heb ik ook gevraagd naar kansen voor de Nederlandse ondernemers… De constante windsnelheden, zon en zeewater, zijn drie ingrediënten die Renewable Energy een van de kansrijke sectoren! Als Nederland zijn wij erg vooruitstrevend op dit gebied, waarom zouden we dat niet overbrengen naar Curaçao?

Naast de groene energieopwekking is ook de IT-sector zich aan het ontwikkelen op Curaçao. Het eiland beschikt over een groot datacenter die toegang heeft tot vijf internationale onderzeese glasvezelkabels. Met name bij Cyber Security, digitalisatie van onderwijs en E-commerce zijn er nog veel ontwikkelingsmogelijkheden beschikbaar.

Dan nu terug naar de vraag: ‘Waarom zouden we dat niet overbrengen naar Curaçao?’ Voor Nederlandse ondernemers is Curaçao een goede uitvalbasis. Curaçao behoort tot het Koninkrijk der Nederlanden. Wanneer je in de toekomst wil groeien naar bijvoorbeeld Amerika, Canada of misschien zelfs Zuid-Amerika is het de ultieme locatie. Dit komt door het minder grote verschil in tijdzones wat veel voordelen op kan leveren.

Aansluitend op de vraag zijn we alweer druk bezig met de planning voor het aankomend jaar. We mogen met trots zeggen dat we Curaçao toevoegen in de serie Promising Cities for International Business, in samenwerking met CINEX Curaçao.

Ayo!

Rianne Pol

Overige blogs...