Ondanks de ongekende uitdagingen die de pandemie voor de mondiale toeleveringsketens heeft meegebracht, blijven veel kleine en middelgrote ondernemingen in de EU goederen uit China betrekken. Maar het vinden van de juiste partner is geen gemakkelijke taak; zorgvuldige analyse en zorgvuldigheid zijn vereist.
Helaas komen gevallen van zwendel nog steeds zeer vaak voor; het EU SME Centre ontvangt wekelijks verzoeken voor bijstand van kleine en middelgrote ondernemingen in de EU die aanzienlijke problemen ondervinden bij het kopen van Chinese leveranciers. Nog erger is dat kleine en middelgrote ondernemingen in de EU die het slachtoffer zijn geworden van oplichting, weinig kunnen doen: gerechtelijke stappen in China kosten veel geld en tijd; kleine en middelgrote ondernemingen in de EU weten vaak niet waar ze moeten beginnen en kiezen er daarom voor de bittere pil te slikken in plaats van hun rechten af te dwingen. Oplichters weten dit maar al te goed en vertrouwen inderdaad op dit aspect om hun oplichtingspraktijken uit te voeren.
Het risico op oplichting en kwaliteitsproblemen bij de aankoop van Chinese leveranciers kan worden beperkt en vaak vermeden door eenvoudige stappen te ondernemen voor achtergrondcontroles en risicobeoordeling. Dit artikel van het EU SME Centre bevat een lijst van veel voorkomende rode vlaggen en preventieve maatregelen om kleine en middelgrote ondernemingen in de EU wegwijs te maken in dit proces.