Naamswijziging Nederland-Rusland Centrum

Het Nederland-Rusland Centrum (NRCe) zal binnenkort officieel het Groninger Instituut voor Midden- en Oost-Europese Studies (GIMOES) gaan heten. De naamswijziging vindt plaats omdat het centrum, mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne, een breder gebied overziet. Zo voorzien zij in kennis over niet alleen de gehele Oost-Europese regio, maar ook Centraal-Azië en de Caucasus.

De Russische inval in Oekraïne in 2022 maakte duidelijk dat er over het algemeen te weinig kennis is over de complexe relaties tussen landen, volkeren, en de binnenlandse politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in Midden- en Oost-Europa. Ontwikkelingen in deze regio hebben vaak directe politieke, economische en maatschappelijke gevolgen voor ons.

Het is de missie van het nieuwe Groninger Instituut voor Midden- en Oost-Europese Studies (GIMOES) om kennis te faciliteren over deze gecompliceerde regio. Dit wordt gedaan door academisch onderzoek, het organiseren van culturele evenementen en het faciliteren van zakelijke relaties met de regio. Het vervangt het Centre for Russian Studies en zal in de toekomst ook de activiteiten van het Nederland-Rusland Centrum overnemen.

Het centrum is te vinden in de Universiteitsbibliotheek van de Rijksuniversiteit Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen heeft een lange traditie van het doen van onderzoek naar en onderwijs geven over Midden- en Oost-Europa. Onderzoekers, studenten en andere geïnteresseerde partijen zijn uitgenodigd om onze uitgebreide collectie van boeken en andere materialen te raadplegen.

Openingstijden Afdeling Universiteitsbibliotheek
Maandag, woensdag: 9.00-17.00, vrijdag: 9.00-15.30
Telefoon: (+31)50 3637050
E-mail gimoes@rug.nl

Afdeling Antonius Deusinglaan 2
Dinsdag 9.00-17:00, donderdag 09.00-17:00
Telefoon: (+31)50 3637050
E-mail gimoes@rug.nl