Zinvolle rapportages maken? Stel je businessprocessen centraal

Zinvolle rapportages maken? Stel je businessprocessen centraal

Welk bedrijf gebruikt alle rapportages en dashboards optimaal? Welk bedrijf weet bij een verandering van de kengetallen direct wat de beste vervolgactie is? Als jij in zo’n bedrijf werkt dat alles zeker weet, gefeliciteerd. Dan komen we graag met je in contact, want dan kunnen we waarschijnlijk veel van je leren.

Kijk over de muren van je eigen silo

De praktijk die wij dagelijks tegenkomen, is dat er allerhande rapportages worden gemaakt, maar dat vaak de helft daarvan niet of nauwelijks wordt gebruikt. Ze worden al helemaal niet gezamenlijk besproken met alle betrokken afdelingen. Of het nu gaat om rapportages over demand forecasts, downtime van machines of voorraadhoogtes, ze worden hooguit bekeken door de desbetreffende afdeling. In het geval van deze voorbeelden dus door sales, productie en supply chain management (inkoop & logistiek). En dat terwijl de demand forecast juist zo interessant is voor productie en supply chain management. Terwijl cijfers over downtime juist relevant zijn voor sales om een betrouwbare levertijd aan klanten te communiceren. Terwijl gegevens over de optimale bestelhoeveelheden bij leveranciers niet alleen voor inkoop interessant zijn, maar juist ook voor logistiek en productie. Ze kunnen immers leiden tot andere beslissingen aangaande voorraadhoogte of productieplanning.

Krijg inzicht in de samenhang van processen

Zeker weten dat je de juiste beslissingen neemt, begint daarom met inzicht in je processen: hoe hangen sales, productie en supply chain met elkaar samen? Hoe beïnvloeden deze processen elkaar? Welke kengetallen hebben die afdelingen van elkaar nodig om goede beslissingen te nemen? Welke bottlenecks zitten er nu in die processen waardoor je levertermijnen niet haalt?

Als je weet hoe je op hoofdlijnen processen lopen, kun je ze met process mining tot op detailniveau inzichtelijk gaan maken met data. Data uit alle systemen die je organisatie gebruikt, van personeelsplanning tot MES en SCADA en van orderinformatie in je ERP-systeem tot en met de voorraadhoogtes in je WMS. De kans is groot dat je door dat verkregen inzicht in vrijwel ieder deelproces verbetermogelijkheden ziet. De kans is ook groot dat daardoor je idee verandert over welke rapportages zinvolle stuurinformatie leveren en welke nauwelijks invloed hebben op de beslissingen die je neemt.

Zeker weten

Wil jij zeker weten dat je stuurt op informatie die de uitkomst van je processen verbetert? Wil je zeker weten dat medewerkers de dashboards die je maakt ook echt gebruiken? Lees dan hier hoe Axians je in de industrie daarbij kan helpen.

Axians biedt diverse praktijkvoorbeelden van projecten bij hun eigen klanten. Meer weten? Neem contact met op via info.bi.nl@axians.com of bel ons op telefoonnummer 088 – 597 55 00.

WTC Partner

Axians
Erwin Kloppenburg, Manager Retail, Handel & Industrie
www.axians.com

Overige blogs...