WTC lid Che Chil: ‘Een crisis betekent niet dat je niet verder kan’

Natuurlijk was ondernemer Ando Arakelov van voedselbedrijf Che Chil uit Leeuwarden somber toen door de coronacrisis zijn afzetmarkt verdampte. Maar met een beetje hulp manoeuvreert hij zijn bedrijf naar nieuwe kansen.

Vier jaar lang was Arakelov bezig met de ontwikkeling van Che Chil, een Armeense borrelhap. De smaak was geperfectioneerd, de machines geïnstalleerd, en de horecaondernemers benaderd voor verkoop. ,,En toen ging de horeca dicht”, vertelt hij.

,,Het komt van oorsprong uit Armenië. Daar eten ze het bij een biertje of een wijntje”, vertelt hij over zijn product. ,,We wilden over een paar jaar naar de retail, maar zagen de horeca als ambassadeur van ons product. Je moet het laten proeven, en er uitleg bij geven.” Wachten op heropening van de horeca was eigenlijk geen optie. ,,We moeten de producten spoedig afzetten, zodat we omzet kunnen genereren.”

Zoeken naar afzetkanalen

En dus werd de stap naar retail versneld gezet. ,,We moesten op zoek naar andere afzetkanalen. Dat doen we onder meer online, maar we kijken ook naar supermarkten.” Deze stap is niet eenvoudig te zetten. ,,We moesten bijvoorbeeld de certificering aanpassen, want voor de supermarktbranche geldt een andere certificering dan voor de horeca. En we moesten technologische aanpassingen doen.”

Arakelov kon de verandering maken met hulp van een overbruggingslening van de Friese Ontwikkelingsmaatschappij (FOM). Deze regeling werd eind vorig jaar opgezet om starters als Arakelov door de crisis te helpen, en is begin dit jaar verlengd. ‘Vaak zijn het ondernemers met een gezonde basis die hard geraakt zijn door de coronacrisis, maar die – mits ze blijven investeren – wél snel kunnen terugveren zodra de markt zich weer normaliseert’, meldt de FOM over de regeling.

Goed netwerk

,,Het heeft mij absoluut geholpen”, vertelt Arakelov over de lening. ,,Zonder krediet had ik het misschien ook wel gered, maar dan had alles langer geduurd en had ik op kleinere schaal moeten produceren. Dan had ik een lagere omzet en een tragere groei gehad.” Hij wijst ook op het belang van een goed netwerk. ,,Ik heb bijvoorbeeld veel gehad aan Ynbusiness. Die geeft mij goed advies.”

En de ommekeer van Che Chil lijkt zich uit te betalen. ,,Ik ben vorige week benaderd door Jumbo voor een offerte. Ik was eigenlijk van plan om te beginnen met een paar kleine supermarkten, met de hoop dat een partij als Jumbo later misschien zou komen.”

Che Chil begint volgende maand met de productie. ,,We hebben eerst zeven verschillende smaken. Later willen we meer producten aanbieden.” Arakelov heeft recent zijn eerste personeelslid aangenomen en denkt de komende jaren meer handen nodig te hebben. Hij droomt al van de volgende stappen. ,,Duitsland is bijvoorbeeld een interessant land voor ons product.” Ook kijkt hij naar de mogelijkheden om biologische en plantaardige producten te maken.

Arakelov wist zo een bedreiging om te zetten in een kans. ,,Een crisis betekent niet dat je niet verder kan”, zegt hij stellig. ,,Er zijn altijd mogelijkheden. Probeer met veel mensen te praten, en vraag om hulp en advies. Want er is altijd licht aan het einde van de tunnel.”

Bron: Friesch Dagblad
Auteur: Jan-Peter Soenveld

Laat een reactie achter