Koninklijke onderscheiding voor Jan Zeinstra

Op vrijdag 24 april is Jan S. Zeinstra benoemd tot Officier in de Orde van de Oranje-Nassau. Hij heeft zijn lintje op 3 juli in ontvangst mogen nemen.

De onderscheiding is hem toegekend voor zijn totale verdienste in zijn carrière in de agrarische sector nationaal en internationaal alsook zijn maatschappelijke en bestuurlijke inzet voor Leeuwarden, Friesland en omgeving.

Jan S. Zeinstra (75) werd geboren als boerenzoon in Leeuwarden. Hij trouwde met Greet Wierdsma en in de jaren 60 vertrokken zij samen voor de Stichting Nederlandse Vrijwilligers om diverse agrarische ontwikkelingsprojecten en melkveehouderijen op te zetten in Kenya. Vervolgens heeft hij een aantal grootschalige melkveehouderij bedrijven gemanaged in Syrië, Libië en Saudi-Arabië. Tussen de buitenlandse periodes door heeft hij in Lelystad in maatschap met zijn broer een van de eerste ligboxstallen in Nederland gerund. Nadat hij in 1986 definitief terugkeerde naar Nederland werd hij directeur van Sloten (jongveevoeders en kalvermesterij).

In 1994 kocht Jan S. Zeinstra De Boer Stalinrichtingen in Leeuwarden. Dit bedrijf groeide in de jaren daarop uit tot het internationaal meest toonaangevende bedrijf op het gebied van stalinrichting voor de rundveehouderij. In 2000 kreeg de onderneming een koninklijke onderscheiding en werd zij Royal De Boer Stalinrichtingen BV en opende zij ook haar nieuwe fabriek en kantoren aan de Vestaweg op het Hemrik.

Royal De Boer had haar thuismarkt gedefinieerd in een straal van 1000 km rondom Leeuwarden en deze werd bediend door een verkooporganisatie en dealernetwerk. Daarnaast exporteerde de onderneming naar meer dan 40 landen en werden er stallen ingericht onder extreme klimatologische omstandigheden van -30 tot + 40 C. Verdere groei en uitbreiding kreeg gestalte in een productie unit voor stalmatrassen onder de vlag Pasture BV, ventilatie onder de naam Ricon BV, Wilarus een vestiging in Rusland, waar lokaal geproduceerd werd en de overname van Brouwers Stalinrichtingen BV en anderen.
Zo ontstond de Wilaard Groep en werd de heer Zeinstra directeur van deze overkoepelende Holding maatschappij, die in 2009 verkocht werd aan GEA GmbH in Duitsland. Jan Zeinstra houdt tot op heden met zijn persoonlijke Holding ZET BV kantoor aan de Willemskade in Leeuwarden. Hier is ook de door hem opgerichte Foundation, Stichting Siebolt gevestigd.

Al die jaren maakt Jan Zeinstra zich verdienstelijk in diverse besturen. Sommige sector en of branche gerelateerd, andere op sociaaleconomisch of maatschappelijk terrein. Zoals; FME, NRM, Stichting Ontwikkelingsbedrijf Leeuwarden, RABOBANK zowel regionaal als landelijk, BAB IBMS e.a.

In opdracht van de Gemeente Leeuwarden en/of provincie was hij adviseur bij Cambuur Heerenveen, Harlinger Havenbedrijf en het WTC Leeuwarden. Bij deze laatste heeft hij een herstructurering van het Expo centrum weten te realiseren en met name een belangrijke rol gespeeld in de realisatie van WTC General Assembly in 2018. Ook heeft zich altijd ingezet voor het MKB in Friesland / Noord Nederland. Het belang van export voor deze bedrijven en de provincie.

De laatste jaren was hij ook bestuurlijk actief binnen diverse Stichtingen, als Stichting Ir. D.F. Woudagemaal, Stichting De Oude Ambachtsschool, Stichting Kanselarij, Stichting Stadsschouwburg Harmonie en hiermee zijn nog lang niet alle functies en activiteiten benoemd.

Koninklijke onderscheiding Lintje Jan Zeinstra 2020
Jan S. Zeinstra

Laat een reactie achter