Kansen voor exporteurs in opkomende markten in 2021

Door onze partner Atradius

Chili, Egypte, Senegal, Maleisië en Vietnam groeimarkten die sterk uit coronacrisis komen

De coronacrisis heeft ook in de opkomende markten een zware tol geëist. Sinds het begin van 2021 gaan deze economieën geleidelijk weer open. Vooral Chili, Egypte, Senegal, Maleisië en Vietnam zijn veelbelovende groeimarkten die zich snel kunnen herstellen van de pandemie, mede door het stevige groeipotentieel en de relatief stabiele politieke situatie in deze landen. Dat biedt kansen voor Nederlandse exporteurs, zeker als de wereldhandel weer opleeft. In veel van deze markten is daarnaast sprake van een groeiende middenklasse, wat volgens Atradius mogelijkheden biedt in consumentgerichte sectoren. Dit blijkt uit haar onderzoek ‘Veelbelovende opkomende markten in 2021’.

Vorig jaar werd een mogelijke escalatie van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China beschouwd als het belangrijkste risico voor de wereldeconomie. Al snel werd duidelijk dat het grootste risico uit een heel andere hoek kwam. De coronacrisis trok als een schokgolf door de wereldeconomie. Ook in de opkomende markten heeft de pandemie de economische groei flink onder druk gezet. In 2021 zijn de vooruitzichten positiever en verwacht Atradius dat deze economieën geleidelijk weer opengaan. Nu deze markten langzaam uit het dal kruipen, zullen een inhaalgroei van de consumptie en herstel van de export dit jaar groei van het bruto binnenlands product stimuleren.

In haar rapport heeft Atradius Chili, Egypte, Senegal, Maleisië en Vietnam geïdentificeerd als veelbelovende markten in 2021. Lees verder…

Laat een reactie achter