Je Excelrapportages binnen enkele klikken klaar voor P&C

Vaak is het zo dat het Planning & Control (P&C) proces bestaat uit het heen en weer zenden van Excelsheets vanuit verschillende afdelingen. Vervolgens worden deze sheets samengevoegd om zo tot een geconsolideerd overzicht te komen. Dit  (vaak maandelijkse) proces is een ergernis voor veel organisaties. De cijfers zijn niet altijd betrouwbaar, er zijn verschillende waarheden, de foutgevoeligheid is groot en er is slecht overzicht vanuit het management. 

Binnen Jedox wordt gewerkt vanuit een centrale database. Hierbij kijkt iedereen naar dezelfde data en voert hierin zijn of haar budget op. Op deze manier is er maar één versie van de werkelijkheid en kan er vanuit de organisatie gemakkelijk door middel van een workflow gestuurd worden binnen het P&C proces. Hierdoor ben je als financial veel beter in control. 

Direct aan de slag
De eerste stap die je neemt om met Jedox aan de slag te kunnen is het koppelen van een bronsysteem. Dit vereist echter vaak kennis van het bronsysteem. Het is natuurlijk een veel gemakkelijkere optie om de bestaande Excelsheets als basis te gebruiken voor de database binnen Jedox. Dit noemen we Data Driven Modelling (DDM). Door gebruik te maken van DDM kun je snel een eenvoudig je vertrouwde Excelsheets omzetten in een database. Vervolgens analyseert Jedox de stamgegevens en genereert hieruit automatisch dimensies en meetwaardes zodat je heel snel kunt starten met het maken van rapportages. 

Zelf bouwen of standaardmodellen
Wanneer je data in Jedox zit, kun je eigenlijk heel eenvoudig je eigen modellen en rapportages bouwen. Ook kun je gebruik maken van de standaardmodellen die in de Jedox Marketplace aangeboden worden. Afhankelijk van wat je wenst kun je bijvoorbeeld starten met het maken van een winst en verliesrekening, balans, kasstroomoverzicht. Deze standaardmodellen deze zijn gratis te downloaden.  

DDM in actie
Om een idee te krijgen hoe het Data Driven Modelling proces er uit kan zien, neem ik je in onderstaande video in een paar minuten mee in het opzetten van een datamodel in Jedox vanuit een bestaande Excel rapportage.

Meer weten?
Wil jij meer weten over hoe je Excel kan koppelen aan Jedox?  Neem dan contact met Niels Wesslink op via Niels.Wesselink@axians.com

Zien hoe Jedox werkt? Bekijk dan hier het recorded webinar. 

WTC Partner

Overige blogs...

Laat een reactie achter