Markt in Latijns-Amerika ontwikkelen met Impact Investments

Markt in Latijns-Amerika ontwikkelen met Impact Investments

Impact investment is een term die door banken en private fondsen wordt gebruikt. Zij hebben het primaire doel om maatschappelijke veranderingen teweeg te brengen of te versnellen op het gebied van maatschappij en milieu in combinatie met een financiële opbrengst. Deze fondsen worden vooral ingezet in ontwikkelingslanden. Diverse bedrijven in Latijns-Amerika maken hier gebruik van.

Even een voorbeeld:  wij werken met een Colombiaans bedrijf dat melkproducten produceert voor de consumentenmarkt en voor industrieel gebruik. Dit bedrijf kan de huidige vraag naar hun producten niet meer aan en ziet daarnaast mogelijkheden om te gaan exporteren. Oplossing is om een nieuwe fabriek met buitenlandse technologie te gaan bouwen waarvoor financiële middelen nodig zijn. Zij maken hierbij gebruik van een Impact Investment. Met deze nieuwe fabriek heeft het bedrijf de mogelijkheid om meer en efficiënter te produceren. Dit leidt uiteindelijk o.a. tot:

  • Directe en indirecte werkgelegenheid in de regio;
  • Een groter aantal kleine boeren die hun melk kunnen verkopen voor een eerlijke prijs;
  • Efficiënter omgaan met grondstoffen en een hogere opbrengst realiseren;
  • Een houdbaar product dat kan worden gebruikt voor het voeden van minder bedeelden mensen.

Door deze impact investering wordt hiermee een positieve economische, sociale en milieu impact gecreëerd terwijl het bedrijf kan groeien.

Inzet Impact investments voor u als Nederlandse aanbieder

De vraag om financiële middelen komt meestal van een lokaal bedrijf dat de middelen nodig heeft. Echter, zien wij ook een interessante kans voor Nederlandse bedrijven. Het kan zijn dat uw bedrijf innovatieve kennis, ervaring en/of techniek wil verkopen in ontwikkelingslanden, maar dat de gesprekken stagneren omdat de potentiële klant niet over de juiste financiële middelen beschikt.

In dat geval kunnen wij uw potentiële klanten in Latijns-Amerika assisteren bij het verkrijgen van de juiste financiële middelen zodat zij uw producten en/of services kunnen aanschaffen. Op deze manier behalen alle betrokken partijen hun doel en zorgen we er samen voor dat er een positieve impact wordt gecreëerd.

Nvest Business Development is een onderneming die zich voornamelijk richt op het verlenen van financiële services, waarbij we bedrijven helpen met het verkrijgen van investeringen via kredieten of equity (kopen van aandelen). Deze financiële middelen organiseren wij via lokale banken in Latijns-Amerika of via Europese investeringsfondsen die op het ondersteunen van sociale, economische en/of milieu impact zijn gericht. Nvest bestaat uit 4 partners en is gevestigd in Bogota Colombia.

De rol van Nvest binnen impact investment

  • Onze klanten bevinden zich in Latijns-Amerika en kunnen actief zijn binnen elke sector maar ze hebben één ding gemeen, ze hebben financiële middelen nodig om zich uit te breiden of te verduurzamen waarbij een positieve impact wordt gecreëerd. Enkele voorbeelden van projecten waar wij bij betrokken zijn:
  • Boeren of voedselproducenten die nieuwe/verbeterde productietechnieken willen implementeren en/of werkkapitaal nodig hebben om hun orders te kunnen produceren;
  • Bedrijven met grote gebouwen en hoge energieconsumptie die zonnepanelen willen instaleren;
  • Bedrijven die technieken willen invoeren om efficiënter om te gaan met grondstoffen en/of afvalstoffen zoals afvalwater;
  • Financiële instituties die leningen verstrekken aan lokale MKB’ers.

NVest
Niels van der Wijk
Niels@nvest.com.co 

Overige blogs...