Farm Service uit Leeuwarden scoort mega-order in Oman

Tjepko Bakker tekende gisteren in de Omaanse hoofdstad Masqat de contracten voor de bouw van drie melkstallen.

 

Melkmachinebedrijf Farm Service in Leeuwarden heeft een miljoenenorder binnen gehaald in Oman op het Arabische schiereiland.

Directeur-eigenaar Tjepko Bakker tekende gisteren in de Omaanse hoofdstad Masqat een contract voor de bouw van die grote melkstallen. Het gaat om een order van ruim 4,8 miljoen dollar (circa 3,5 miljoen euro).

Twee melkstallen kunnen tegelijkertijd 120 koeien per melkbeurt melken. De derde melkstal, bedoeld voor de traag melkgevende koeien, heeft een capaciteit van 80 dieren.

 De bouw en installatie beginnen maart volgend jaar, verwacht Bakker. Farm Service in Leeuwarden telt achttien medewerkers. Drie van hen zullen ter plekke in Oman het project begeleiden.

De melkstallen vormen het centrale deel van een nieuw, groot veehouderijcomplex (circa vijftien vierkante kilometer) in de woestijn van het sultanaat. Hier worden in eerste instantie circa 10.000 koeien gemolken oplopend naar waarschijnlijk 26.000 in 2025.

Opdrachtgever is Mazoon Dairy, een overheidsbedrijf dat Oman (3,5 miljoen inwoners, zeven keer zo groot als Nederland) minder afhankelijk wil maken van zuivelimporten.

De melkstallen zijn van het merk BouMatic. Farm Service is dealer van deze Amerikaanse melkmachinefabrikant.

Voormalig eigenaar Gerrit Huizinga kreeg van de Amerikanen toestemming om ook in het Midden-Oosten melkmachines aan de man te brengen. Vooral in de Verenigde Arabische Emiraten pakte dat heel succesvol uit. Op vrijwel alle mega-melkveebedrijven in deze golfstaat worden de koeien gemolken in door Farm Service gebouwde melkstallen.

Schoonzoon Bakker heeft deze activiteiten in het Midden-Oosten voortgezet. Hij is zeer in zijn nopjes met de order uit Oman. ,,Temeer omdat er vervolgorders in het verschiet liggen als Mazoon Dairy de beoogde uitbreiding ook daadwerkelijk realiseert.”

Auteur: Dirk van der Meulen
Bron: Leeuwarder Courant, 15 november 2017

Laat een reactie achter