Douane waarschuwt bedrijven: voorbereiding op brexit moet beter, anders chaos

Het bedrijfsleven is onvoldoende bezig met de voorbereidingen voor de aanstaande brexit. En dat is niet verstandig en heeft mogelijk grote gevolgen, vooral voor de Douane.

In Nederland zijn 35.000 bedrijven die direct of indirect handel drijven met de Britten. Volgens onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken is nog maar 18 procent hiervan bezig met de voorbereidingen voor 29 maart.

Roel van ’t Veld van de Douane: “Het vrije verkeer van goederen stopt op het moment dat het VK geen deel meer uitmaakt van de Europese interne markt.”

In de huidige situatie met vrij verkeer tussen Engeland en de rest van de Europese Unie zijn een contract en een rekening voldoende voor de formaliteiten. Straks zijn er in plaats van twee documenten elf documenten of berichten nodig. Bedrijven moeten exportverklaringen opstellen, exitnotificaties aanleveren en bijvoorbeeld vooraf bij het Verenigd Koninkrijk aankondigen wat ze willen invoeren.

Van ’t Veld denkt dat de douane goed genoeg is voorbereid op de periode na brexit. Er wordt binnen de dienst rekening gehouden met een harde brexit en er zijn 928 extra medewerkers nodig. Zo’n 800 zijn al opgeleid of in training.

 

LEES HET GEHELE ARTIKEL HIER

 

Bron: RTL Z, 11 september 2018
Auteur: Pepijn Nagtzaam

Laat een reactie achter