De Brexit is officieel

Op 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU) officieel verlaten. Tot het einde van dit jaar gaat het VK een overgangsperiode in. In deze periode proberen de EU en het VK tot een nieuw samenwerkingsakkoord te komen. Er zijn dus nog veel onzekerheden. Welke invloed heeft dit op het Nederlandse bedrijfsleven?

Dat de Brexit een feit is is zeker, maar de gevolgen moeten de komende jaren pas blijken. In 2020 zullen we er nog weinig van merken. Dan ligt de focus op het sluiten van een handelsakkoord. Echter, er kan nog steeds een ‘no deal’ ontstaan als er geen goede afspraken gemaakt worden, wat uiteraard onwenselijk is voor de Europese en Britse ondernemers.

We kunnen wel stellen de dat handel met het Verenigd Koninkrijk lastiger wordt door de Brexit. Niet alleen de Europeanen zitten met vraagtekens, ook de Britse ondernemers willen meer duidelijkheid. Er is te weinig tijd voor een handelsakkoord en verlenging van de overgangsperiode is niet uit te sluiten. Het blijft waarschijnlijk bij het maken van afspraken in grote lijnen.

In 2020 blijven de EU-regels nog gelden. Mochten er dit jaar al afspraken gemaakt worden, dan gaan deze pas in na de overgangsfase. Toch kun je als ondernemer niet stilzitten in 2020. Je kunt alvast je douanezaken regelen en gewoon zorgen dat je klaar bent voor alle mogelijke scenario’s die zich vanaf 1 januari 2021 kunnen voordoen. Want bij een ‘no deal’ gaan de WTO-regels gelden.

Of de EU en het VK afspraken maken of niet, Brexit betekent sowieso aangiftes doen na de overgangsperiode. En dat betekent dat er een slagboom staat, een digitale slagboom weliswaar. Het beroepsverkeer moet namelijk digitaal aangifte doen, anders hoef je niet eens naar de ferryhaven te rijden.

Elke ondernemer wordt aangeraden om de Brexit Impact Scan te doen, ook als je het een keer eerder hebt gedaan. Deze scan wordt namelijk continue geupdate. En schroom niet je vragen te stellen aan het Brexitloket, zij kunnen je helpen met de meest uiteenlopende vragen.

Laat een reactie achter