BREXIT: Onderhandelingen handelsakkoord gaan door

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben besloten dat de onderhandelingen niet zomaar kunnen stoppen. Na negen maanden moeizaam onderhandelen om tot het juiste handelsakkoord te komen, hebben Boris Johnson en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen bekend gemaakt dat de onderhandelingen doorgaan om voor het einde van het jaar tot een handelsakkoord te komen.

Het zag er naar uit dat de onderhandelingen niet zouden slagen en dat het een no-deal Brexit zou worden. Tijdens een korte persconferentie wordt benoemd dat beide partijen vinden dat verder onderhandelen de meest geschikte en daarmee meest verantwoordelijke manier is om verder te gaan. De gesprekken zullen worden voorgezet in Brussel. Er zal onder andere gesproken worden over de nog openstaande problemen: afspraken over gelijke concurrentieregels voor Britse en Europese bedrijven en het toezicht op de gemaakte afspraken.

De verschillen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk blijven groot. Johnson zal daarom niet verrast zijn als er uiteindelijk toch een no-deal (zonder handelsafspraken) op tafel komt zoals ook in Australië gebeurd is.

Op dit moment hebben nog maar 25% van de Nederlandse bedrijven die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk zich goed voorbereid op de gevolgen van de Brexit. Ondernemers die hun producten importeren en exporteren vanuit en naar het Verenigd Koninkrijk doen alles wat van hen gevraagd wordt en vullen alle formulieren in die ze in moeten vullen, maar of ze hiermee ook goed voorbereid zijn, dat is de vraag! Zo komen er douaneformaliteiten, die zijn standaard voor export naar landen buiten Europa, maar informatie over invoerheffingen is er nog niet maar wel erg belangrijk voor importerende ondernemers.

Ook havenplaatsen Dover bereiden zich voor; hoelang duren de controles? En wat heeft het voor effect? Als de douaneambten gemiddeld zeventig seconde per vrachtwagen nodig hebben voor document en lading controle zal dat leiden tot een file van 8 kilometer, met alle gevolgen van dien.

Veel bedrijven hebben ervoor gekozen om zich te vestigen in Nederland, niet alleen financiële organisaties zoals de Common Wealth Bank of Australia maar ook mediabedrijven zoals Discovery Channel, geneesmiddelenagentschap EMA, farmabedrijven Shionogi (Japans) en Dechra (Brits) verhuisden mee.

Laat een reactie achter