Brexit nieuws voor ondernemers

Op 1 januari 2021 zijn er nieuwe regels omtrent zakendoen met het Verenigd Koninkrijk. Naast de douaneverplichtingen zoals import- en exportaangiftes, keuringen, exportcertificaten en exportdocumenten geldt er nu ook een andere btw-wetgeving.

Zo werken btw-regels bij handel met het VK
Sinds de nieuwe wetgeving van toepassing is geldt ook de btw-wetgeving voor een land buiten de EU voor inkoop en verkoop van zowel producten als diensten. De volgende regels gelden voor diensten ontvangen vanuit het Verenigd Koninkrijk en diensten leveren aan het Verenigd Koninkrijk:

BREXIT ontvangst en leverantie van diensten 01-2021

 

Import en Export
Het handelsakkoord heeft zeker effect op importeren en exporten naar of vanuit het Verenigd Koninkrijk, door de nieuwe douaneformaliteiten kunnen er langere wachttijden ontstaan bij de grensovergang. Maar er zijn een aantal ‘’To do’s’’ die je kan doen om dit te voorkomen.

Als importeur moet je rekening houden met aansprakelijk voor (letsel)schade veroorzaakt door een gebrek aan een product. Alle producten moeten zowel veilig als bruikbaar zijn, hiervoor geldt de wetgeving voor veiligheid, gezondheid, economie en milieu (VGEM). De importeur betaalt ook btw bij invoer op de importzending. De bewijsdocumentatie voor het krijgen van verlaagd invoerrecht of vrijstelling is nog niet bekend.

In het handelsakkoord zijn afspraken gemaakt over vrijstellingen of kortingen op invoerrechten met verschillende landen. Door deze afspraken kan u als ondernemer producten lager verkopen of inkopen en dat kan effect hebben op de totale verkoop. Daar staat wel iets tegenover; namelijk een eisenlijst. Deze eisenlijst laat zien in welke gevallen de (lagere) invoerrechten gelden en wanneer niet, bedrijven moeten kunnen aantonen dat hun goederen aan deze oorsprong regels voldoen. Deze afspraken gaan over de preferentiële oorsprong, dit betekent eigenlijk ‘’voorrang krijgen op’’. 

Als exporteur naar het Verenigd Koninkrijk exporteer je goederen uit de EU, je rekent voortaan met 0% btw. Bij de Belastingdienst moet je kunnen aantonen dat de goederen de EU hebben verlaten. De juiste documenten vindt je hier.

Lees meer: https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/internationaal-ondernemen/zakendoen-met-/het-verenigd-koninkrijk/zo-werken-btw-regels-bij-handel-met-het-vk/

Laat een reactie achter