Go abroad, well prepared!!

Wilt u groei realiseren door te gaan exporteren of wilt u focus en structuur aanbrengen bij uw exportactiviteiten?

U denkt erover te beginnen met exporteren of een nieuwe buitenlandse markt te betreden. Maar hoe pakt u dat goed aan? Wat zijn uw sterktes? Welke markten bieden kansen? En wat moet u doen om die kansen te verzilveren? Met het coachingstraject van Starters International Business komt u tot een duidelijk stappenplan waarmee u direct aan de slag kunt. Onze coaches – Trade Associates – hebben zelf rond de 20 jaar met hun voeten in de internationale klei gestaan. Voor u als deelnemer brengen zij een schat aan praktische ervaring mee.

 

export2

Wat kunt u verwachten van Starters International Business?

De regeling SIB biedt u een coachingstraject waarbij u in drie stappen tot een internationale aanpak komt. Het traject geeft u inzicht in uw kansen in het buitenland. en wat nodig is om daar succesvol te worden. Met het actieplan gaat u vervolgens zelf aan de slag. Het coachingstraject vraagt van u een investering in tijd, geld en energie. Deze inspanning vergroot uw kans op internationaal succes!

 

Voor wie?

Starters International is voor mkb-ondernemers:

    • die geen of weinig ervaring hebben met zakendoen op buitenlandse markten;
    • die export vast willen inbedden in hun onderneming;
    • die beschikken over een organisatie en voldoende middelen;
    • die bereid zijn tijd en geld te investeren om echt stappen over de grens te zetten;
    • die veel ervaring hebben met zakendoen op buitenlandse markten maar nieuwe markten of een nieuw product willen wegzetten.

 

Het coachingstraject

Het coachingstraject bestaat uit drie á vier gesprekken met uw coach. Tijdens deze gesprekken komt het volgende aan bod:

    • Waar is uw onderneming goed in? Wat wilt u bereiken? Welke landen bieden kansen?
    • Hoe aantrekkelijk zijn de gekozen landen? Welke landen bieden de beste mogelijkheden?
    • Wat heeft u nodig om uw kansen in de gekozen landen te verzilveren?

De resultaten worden samengevat in een actieplan. Het traject duurt gemiddeld vier maanden.

 

Kom ik in aanmerking?

 • U bent mkb-ondernemer. Met de mkb-toets kunt u nagaan of uw organisatie geldt als een mkb-onderneming.
 • In het afgelopen jaar bedroeg de export niet meer dan 25 procent van de totale omzet van uw onderneming; of uw onderneming staat niet langer dan drie jaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
 • In totaal mag uw onderneming, of de groep waartoe uw onderneming behoort, in het huidige en de 2 voorgaande belastingjaren maximaal € 200.000 aan de-minimissteun ontvangen.

Voor verschillende sectoren gelden extra voorwaarden:

 • Voor de sector wegvervoer geldt een plafond van € 100.000.
 • Voor de visserijsector geldt een plafond van € 30.000.
 • Voor de landbouwproductiesector geldt een plafond van € 15.000.

Als Starters International Business iets voor u is, neem dan contact op met één van de samenwerkende WTC’s in Nederland. Na een eerste oriënterend gesprek kunt u in overleg met uw adviseur een voucher aanvragen voor deelname aan het coachingstraject. Bij uw voucheraanvraag moet u ook een verklaring invullen, waaruit blijkt dat u niet te veel de-minimissteun heeft ontvangen. Klik hier voor meer informatie.

 

Samenwerkingsverband

De Rijksdienst voor ondernemend Nederland werkt voor Starters International business nauw samen met diverse organisaties. Eén van deze organisaties is de vereniging samenwerkende World Trade Centers in Nederland. Doel van deze vereniging is het functioneren van iedere Nederlandse World Trade Center vestiging als regionaal initiatief voor een internationale presentatie van de desbetreffende regio, het versterken van de economische bedrijvigheid in die regio, het faciliteren van de acquisitie van internationale en stuwende bedrijvigheid, het stimuleren en coachen van startende bedrijven in de internationale handel en het toegang geven tot het wereldwijde WTCA netwerk met ruim 300 WTC’s in bijna 100 landen.

Samenwerkende WTC’s in Nederland:

SIB RVO

WTC Almere Area
WTC Amsterdam
WTC Breda
WTC Eindhoven
WTC The Hague
WTC Leeuwarden
WTC Rotterdam
WTC Schiphol
WTC Twente

 

Maak kennis met onze coaches

 

Douwe Oberman

Douwe Oberman

Douwe Oberman is manager met een oog voor sales en marketing, hier heeft hij bij verschillende bedrijven functies in uitgevoerd. Hij heeft veel ervaring in de agrarische sector, o.a. voor het Centraal Bureau Tuinbouwveilingen en het ZPC te Leeuwarden. Sinds 1994 werkt hij als zelfstandig interim manager en adviseur voor verschillende bedrijven en projecten. Douwe heeft zich gespecialiseerd in verschillende regio’s, zijn focus ligt voornamelijk in het ontdekken en veroveren van nieuwe markten.

 

 

 

 

Evert Jan Schouwstra 2 (klein)Evert Jan Schouwstra

Evert-Jan Schouwstra is de managing director van het World Trade Center (WTC) Leeuwarden en was daarvoor jarenlang werkzaam bij de Kamer van Koophandel (KvK) als Senior Trade Consultant. Hij adviseerde bedrijven bij het betreden van een nieuwe markt en reisde jarenlang de wereld rond om connecties te leggen voor Nederlandse bedrijven. Zelf exporteerde Evert-Jan naar 70 landen. Evert-Jan is een verbinder tussen bedrijven. Door zijn werkzaamheden bij KvK en het WTC Leeuwarden beschikt hij over een uitgebreid internationaal netwerk.

 

Jos Steigstra

Jos Steigstra

Jos Steigstra is bedrijfskundig adviseur en interim manager met jarenlange ervaring als sales en marketing manager bij internationale bedrijven (National Semiconductor – Olivetti – Casio). Jarenlang was Jos werkzaam bij Lanarte BV, aanvankelijk ter versterking van het directieteam, later als DGA. Hij ontwikkelde internationale business middels het opzetten van een netwerk van eigen verkoopkantoren, distributeurs en agenten. Jos is gespecialiseerd in het ontwikkelen van mensen, internationale business, creëren van merkbeleving en authenticiteit, verkoopontwikkeling en rendementverbetering. Regionaal gezien zijn Europa en Noord Amerika zijn kerngebieden. Sparring partner voor ondernemers.

 

 

Reind_Juni_2015

Reind Zonderman

Reind Zonderman heeft jarenlange, internationale ervaring in export en marketing bij bedrijven, die actief zijn in de industrie, infrastructuur, waterproofing, projecten en milieu. Zo was hij als managing director en daarna ook board member bij verschillende internationale bedrijven, actief in deze sectoren zoals o.a : ESHA Group, Protecta/BRD,  Rieber Group/ Norway en Icopal/Denmark. Reind heeft zich gespecialiseerd in alle aspecten van management, export marketing, business development, acquisities en samenwerkingsverbanden  in het bedrijfsleven. Hij heeft meer dan 35 jaar exportervaring in Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

 

 

 

 

Derko den Otter

Derko den Otter QE

 Derko den Otter studeerde International Business & Languages aan de Hogere Economische School in Amsterdam van 1982 tot en met 1985. Na zijn studie en militaire dienst heeft hij 25 jaar export management gedaan voor een viertal multinationals zoals Norsk Hydro, Tessenderlo Groep, Saint-Gobain en TenCate. Gedurende zijn carrière heeft hij ruime ervaring opgedaan in sectoren zoals agrifood (diervoeding en professionele glastuinbouw), water management en leisure. Hij beschikt over wereldwijde ervaring in international business waarbij het exploreren en opbouwen van nieuwe exportmarkten zijn grootste passie was en nog steeds is. Bovendien heeft hij wereldwijd gereist waardoor hij ruime kennis heeft van de diverse zakenculturen. Vanaf 2013 ondersteunt hij Nederlandse en buitenlandse MKB-bedrijven bij het exploreren van nieuwe exportmarkten vanuit zijn eigen exportadviesburo en heeft hij matchmaking gedaan in het kader van handelsmissies uit Canada en de VS. Hierdoor heeft hij ook ervaring opgedaan in de food en medical sector. Derko spreekt 5 moderne talen en werd door WTC gevraagd om toe te treden tot haar team SIB-coaches vanwege zijn ruime exportervaring.

 

 

Harry BulthuisHarry Bulthuis

Harry Bulthuis is een marketing professional met zo’n dertig jaar ervaring met de ontwikkeling en implementatie van marketing strategieën en gerelateerde ondernemingsplannen. In het verleden was hij werkzaam bij de Netherlands Chamber of Commerce in Chicago en bij Philips o.a. was hij verantwoordelijk voor de sales en marketing van scheerapparaten in grote markten zoals China en Rusland.
De specialiteiten van Harry zijn marktonderzoek, marketing en business development, de Verenigde Staten van Amerika hebben door zijn tijd in Chicago geen geheimen meer voor hem.

 

 

Hoe ondernemers het ervaren

In 2015 hebben wij in Noord-Nederland 29 SIB trajecten mogen begeleiden. Een paar ondernemers laten wij hier aan het woord.

Edward Petrovics, AVC Support audiovisueel / QledX grote ledschermen
– SIB 2015


Met mijn bedrijf wilde ik de focus leggen op import, export en installatie van grote ledschermen. Maar hoe moest ik beginnen?
Ideeën, plannen en kennis van de markt had ik volop maar liep steeds tegen een muur, net als een schrijversblok. Ook betrapte ik mijzelf erop dat ik teveel tegelijk wilde, terwijl de middelen en financiering schaars goed zijn. Bij toeval kwam ik op het spoor van het SIB traject. Ik kreeg Jos Steigstra als coach toegewezen en daar ben ik zeer dankbaar voor. Met Jos ben ik van scratch af aan gaan inventariseren ‘waar sta ik en waar wil ik naar toe’. Steeds kleine stapjes. Een van de punten is bijvoorbeeld export niet gelijk naar heel Europa, maar begin in Duitsland. Uiteindelijk na vier gesprekken had ik het in grote lijnen helder in een plan van aanpak. De financiering moet nog wel geregeld worden, maar daar heb ik alle vertrouwen in.

 

Laurens Snoek, Xelvin Oil & Gas, technisch detacheerder actief in de olie- en gas industrie
– SIB 2015


Logo Xelvin Oil and Gas 2
Het Midden-Oosten: een Fata-Morgana of werkelijkheid?
En als je daar gaat detacheren, hoe zit het met veilig en integriteit in de regio?

In het najaar van 2015 kreeg ik de gelegenheid om deel te nemen aan een SIB traject. Een bijzonder inspirerend traject dat ons heeft ondersteund in het vat krijgen op kansen en non-kansen in de regio.
Een mooie gelegenheid om het Midden-Oosten in beeld te brengen en een visie te ontwikkelen wat Xelvin in die regio in de E&P industrie kan gaan doen. Daarmee waarschijnlijk de ‘eerste steen’ van een Xelvin entiteit in die regio.

Xelvin, technisch detacheerder in de techniek, is sinds 2014 actief in de olie- en gasindustrie. Onze olie- en gas afdeling maakt sindsdien een grote groei door. Kijkend naar de industrie, kun je zeggen dat olieproductie de VOC is van de 20e eeuw.

Sinds de jaren ’60 trekken maatschappijen, multinationals en grote nationale partijen de wereld over op zoek naar olie. Overal ter wereld kopen ze concessies en slaan ze putten. Personeel reist de werkgever overal ter wereld na, maar stapt ter plekke net zo makkelijk over naar een andere werkgever. Standaarden zijn internationaal gelijk getrokken en de voertaal in de industrie is Engels. De olieproducerende industrie, ofwel de E&P industrie is daarmee misschien wel de meest universele industrie die er is. De E&P industrie is daarmee een uitstekende industrie om de internationale ambities van Xelvin vorm te geven.
En wie olie zegt, zegt het Midden-Oosten. Het Midden-Oosten staat bekend als ‘the place to be’. De plek waar je enorme bergen geld verdiend en geen belasting hoeft te betalen.

 

Evenementen

Als deelnemer van Starters International Business kunt u meedoen aan evenementen die in het kader van de regeling worden georganiseerd. Deelname aan zo’n evenement verbreedt uw kennis of brengt u in contact met mogelijke zakenpartners.

U kunt hierbij denken aan

 • een handelsmissie,
 • het volgen van een workshop of
 • een bijeenkomst met mede-ondernemers.

De evenementen worden vanuit actuele vragen van deelnemers en door de Nederlandse Ambassades en buitenlandse WTC’s gesignaleerde kansen in het buitenland ontwikkeld. Afhankelijk van de specifieke activiteit kan een eigen bijdrage worden gevraagd. Reis- en verblijfskosten zijn altijd voor eigen rekening.

Interesse?

Is starters International Business – Go Abroad, Well Prepared iets voor u?
Voor het aanvragen van een coachingstraject kunt u contact met ons opnemen via f.kooistra@wtcleeuwarden.nl of via 058-2941610. Wij brengen u in contact met één van onze Trade Associates van de samenwerkende WTC’s in Nederland.

 

brochure SIB nieuws header